FN-vecka på Helsingborgs bibliotek i oktober

PS
Paul Svensson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

FN-dagen går som bekant av stapeln 24 oktober. Men på Helsingborgs bibliotek firar man FN från 14–24 oktober. Under längre än en veckas tid arrangeras flera olika arrangemang både för barn och unga men också föreläsningar, dans och språkcafé för vuxna. De flesta arrangemangen är helt gratis men har begränsat antal platser och kräver förhandsanmälan.

Det händer alltid spännande saker på Helsingborgs bibliotek. Här arrangeras det aktiviteter både för små barn och unga men även för oss som är lite äldre. Sedan något år tillbaka har man något som kallas för FN-vecka på Helsingborgs bibliotek. Kort sagt går det ut på att arrangemangen som sker under den veckan på något sätt kan kopplas samman med namnet FN (och ibland inte). I år satsar man bland annat på en demokratikonferens för stadens unga och föreläsningar på temat minoriteter.

En vecka med lite allt möjligt, som sträcker sig längre än sju dagar (vilket betyder att det egentligen är FN-en-och-en-halv-vecka). Det börjar med Sagostund på Ringstorps bibliotek för barn i åldrarna 6-8 år. Begränsat antal platser, föranmälan krävs via mejl på ringstorp.bibliotek@helsingborg.se

Fyra dagar senare, det vill säga 18 oktober, är det dags för nästa programpunkt. Då blir det Dans, hälsa och språkcafé på Idé A Drottninghög mellan klockan 14.00–17.00. Alla är välkomna och det är fri entré.

Under dagarna tre blir det sång med eleverna i årskurs åtta på musikgrundskolan Synkopen. Totalt arrangeras åtta olika föreställningar på Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1B. Måndag 19 oktober klockan 13.00 och 18.00, tisdag 20 oktober och onsdag 21 oktober klockan 09.00, 10.30 och 18.00. Föreställningen är från tio år och gratisbiljetter bokas via poul.witting@helsingborg.se

Tisdag 20 oktober arrangeras två olika aktiviteter på Helsingborgs stadsbibliotek. Först ut är IT-kojan klockan 15.00–16.20, dagens tema är FN och barnkonventionen. Två timmar senare, klockan 18.00–18.30, kommer Lisa Dunsö till Café Birger för att berätta mer om barnorkesterprogrammet El Sistema. Med sig har hon även ett par charmigt duktiga barnmusikanter som bjuder på konsert. Begränsat antal platser, fri entré.

Veckans första föreläsning arrangeras på Idé A Drottninghög, onsdag 21 oktober klockan 18.00, och handlar om den nationella barnrättsorganisationen Bufff (Barn, ungdomar, förälder, familjemedlem i fängelse). Ta chansen att lära dig mer om vad som gäller i dagens samhälle och vem som har yttersta ansvaret för dessa barn och ungdomar. Vad säger egentligen forskningen om dessa barn när de inte får rätt stöd och ett erkännande om att de finns och att de är helt oskyldiga? Begränsat antal platser, förbokning via poul.witting@helsingborg.se krävs.

År 2020 blir FN:s barnkonvention lag i Sverige och torsdag 22 oktober klockan 09.00 och 10.30 arrangeras en demokratikonferens på Tryckeriet, Vasatorpsvägen 1B. Den här konferens riktar sig till Helsingborgs unga i åldrarna 16-19 år. Kanske har du en sådan i din närhet och kan rekommendera den här konferensen där man lyfter ungas rättigheter, möjligheter och plats i samhället. Föranmälan via jenny.tellstrom@helsingborg.se krävs. Konferensen kommer även att sändas live via Helsingborgs bibliotek Facebook-sida.

22 oktober klockan 09.15 och 10.30 arrangeras också teaterföreställningen Flax på Idé A Drottninghög. Den här föreställningen är för de yngsta barnen, 1-3 år. Vad den har att göra med FN är något oklart men räkna med en hel del sång, musik och dans. Begränsat antal platser, föranmälan via drottninghog.bibliotek@helsingborg.se – biljett kostar 30 kronor per person.

Mer FN blir det då under pysselworkshopen på Helsingborgs stadsbibliotek 22 oktober klockan 14.00–16.00. Tema för dagen är barnkonventionen med skaparverkstad. Föranmälan via bibliotekfh.se – begränsat antal platser. Rekommenderas för barn 7-12 år.
Mer pyssel och knåp på temat FN och barnkonventionen blir det på Digidax på Idé A Drottninghög 22 oktober 14.00–16.00 samt på Fredagsklubben 23 oktober, också på Idé A Drottninghög.

Då återstår den stora dagen, självaste FN-dagen, lördag 24 oktober. Dagen till ära arrangeras inte mindre än två föreläsningar i Café Birger (Helsingborgs stadsbibliotek) på temat minoritet. Klockan 13.00 har du chansen att höra helsingborgaren Sebastian S. Blind prata om sitt samiska arv och hur han har kommit ur ett liv av missbruk och hur han nu bär omkring på lycka och stolthet i hjärtat. Timmen senare blir det Romsk inkludering där man diskuterar romer utifrån nationella och minoriteters rättigheter.

Ja, det händer sannerligen en hel del på Helsingborgs bibliotek under deras FN-vecka. På bibliotekfh.se kan du läsa mer om de olika programpunkterna.

Vad: FN-vecka
När: 14–25 oktober
Var: Helsingborgs bibliotek
Pris: Föreställningen Flax (22 oktober) kostar 30 kronor per person, övriga arrangemang har fri entré

Lämna en kommentar