Förbjudna Orkestern spelar på Dunkers
The Forbidden Orchestra hade premiär på Internationella kvinnodagen förra året och sedan dess har de hänfört publiken med sin musik och normbrytande tema. Bandet består av fem kvinnliga artister som lyckats bli professionella instrumentalister på instrument, som i delar av världen, är förbjudna för kvinnor att spela. Den 26 april spelar de på Dunkers och du har rabatt med Kulrutkortet.
Vi ringer upp en av orkestermedlemmarna, Sousou Cissoko som är en av världens få kvinnliga koraspelare. I Senegal där hon spelat en hel del och där hennes man Maher också kommer ifrån, har kvinnor knappt möjlighet att lära sig instrumentet. De har fullt upp med markservice och det finns inga kvinnliga lärare som kan lära ut kora. Traditionen säger att koraspelandet går från far till son.
De andra medlemmarna Emilia Amper, Simona Abdallah Liliana Zavala Nadin al Khalidi spelar även de på instrument som är tabubelagda eller kontroversiella för kvinnor att spela på.
Hur kom idén till The Forbidden Orchestra, hur hittade ni varandra?
”Andreas Unge, som är Artist In Residence på Vara Konserthus, var den som drog igång initiativet. Men tydligen så hade jag slängt ur mig vid något tillfälle att ”va coolt det hade varit med en kvinnlig orkester som bryter normer genom instrumenten de spelar”. Jag kommer inte ihåg att jag sagt det, men Andreas kom ihåg det och började kolla upp artister som skulle kunna funka ihop. Det ska ju fungera så det blir bra musik också.”
Var det svårt att få ihop orkestern?
”Det tog ett tag. Det var ju även så att några tillfrågade inte kunde eller fick vara med, bland annat för att det just är tabubelagt för dem att spela. Så vi spelar för dem, och det tycker vi är viktigt att föra fram. Vi är väldigt engagerade i jämställdhetsfrågor, både som grupp men även i våra individuella musikkarriärer.
Har ni spelat i något land där det är tabu för er att spela?
”Nej, än så länge har vi bara spelat i Sverige. Det är ju lite drygt ett år sedan vi hade premiärkonsert, på Internationella kvinnodagen, så vi har inte hunnit tänka längre. Men vi borde absolut sätta en bucketlist på vad vi skulle vilja göra. Sen är det ju aldrig svart eller vitt det här med förbjudet. Det är ju inte förbjudet enligt lag men normer och traditioner gör det väldigt svårt för kvinnor i en del länder att få uttrycka sig genom musiken.”
Är det svårt att arrangera musiken med fem så olika instrument och kulturer?
Det föll sig faktiskt väldigt naturligt redan från början. Alla tänker på helheten och ger varandra plats och respekt. Så det är en mäktig känsla när vi kommer samman och spelar.”
Ni är ju flitigt uppbokade i projekt som soloartister allihop, hur hittar ni tid att spela ihop er och ens träffas?
”Vi har skapat en färdig repertoar som vi kan öva på var för sig. Sen blir det mycket att skicka idéer, filmer och inspelningar mellan varandra och fråga vad de andra tror om det här osv. Vi träffas en dag innan gig och det funkar fint. Sen nu i mars träffas vi i en vecka inför kommande konserter och sätter repertoaren.”
I början kändes det både fantastiskt och ovant i det här projektet. Vi fick ju resurser och stöd för att kunna göra det, vilket gjorde att vi kunde ägna all energi åt musiken. Vi är alla så vana vid att behöva dra i allt praktiskt runtomkring själva. Boka hotell, transport ja hela apparaten runt. Vi är inte vana vid lyxen att bara få lägga all kraft i musiken så det är helt fantastiskt.”
Vad? Konsert med The Forbidden Orchestra När? 26 april 19:00 Var? Dunkers kulturhus Pris? 195 kronor, 165 kronor med Kulturkortet (Köp biljett i entrén på Dunkers eller via Ticketmaster med din rabatt kod: Kulturtant. Var beredd på att visa ditt kulturkort vid konserttillfället.