Föremål i stor skala och storheter i litet format

DN
Dennis Nilsson

Helsingborgs museums samlingar är både grundbulten och dekoren i många utställningar i Helsingborg. Två platser på Fredriksdal som båda visar föremål från samlingarna men på helt olika sätt är Öppet magasin och Teaterbodarna. Under högsäsong håller platserna öppet enligt Fredriksdals ordinarie öppettider och det fram tills slutet av september.

Öppet magasin
När du besöker öppet magasin öppnas portarna till en stor lokal full med stora föremål från Helsingborgs historia. Föremålen följer temat resa och rörelse. Tjusiga bilar, vagnar, cyklar, båtar och mycket mer som satt staden i rörelse.

Många av föremålen har länge varit magasinerade och inte kunnat visats upp på det som de förtjänar men i och med Helsingborgs museums smarta lösning finns nu föremålen för allmänhetens beskådan. Det öppna magasinet är en slags korsning mellan föremålsmagasin och traditionell utställningshall. Utställningen ger en fin överblick av samlingarnas jättar, inblick i stadens historiska förflyttningar och hur möjligheten till resa påverkar våra liv och andra människor.

Öppet magasin ligger i stadskvarteret, bredvid grafiska museet. Utställningen är öppenalla dagar till och med 26 september. Därefter öppet måndag till fredag fram till 31 oktober. Utställningen är stängd förste oktober.

Teaterbodarna/Teatermuseum i litet format
Vid ingången till Fredriksdalsteatern står de gula teaterbodarna. I bodarna ryms en lång och välkänd historia presenterad i ett litet format. Sedan 1932 har det spelats teater på Fredriksdal och personerna som fyllt stolarna varje sommar sedan dess hyllas i dessa utställningar. Vi pratar givetvis om Nils Poppe och Eva Rydberg.

Ingen av personerna behöver någon närmre presentation här men om då besöker bodarna så kan du ta del av deras historia, med fokus på deras Fredriksdalstid, genom bild, film, ljud, text och föremål. Den senare av dessa storheter, Eva Rydberg, är ju fortfarande aktiv och 2023 gör hon sin sista säsong på Fredriksdalsteatern.

Fram tills 25 september håller bodarna öppet enligt Fredriksdals öppettider. Därefter stängda för säsongen.

Båda utställningarna är gratis för dig med Kulturkort.

Lämna en kommentar