Författarsamtal på Helsingborgs bibliotek

EB
Elin Blomfeldt

Möt höstens författare i samtal på Helsingborgs bibliotek. I november hör man bland annat författarna Nora Khalil och Kjell Stjernholm. Det blir inspirationsföreläsningar och poesiverk, Augustpris-nominerat och en hel del om litteraturens kraft. Samtliga samtal har fri entré.

18 november 14.00
Närodlat med Ellen Skarp
Ellen Skarp har sedan 1975 serverat Helsingborgarna med böcker, boktips och författaraftnar. Möt henne i Café Birger för att prata om läsning, litteraturens kraft, Helsingborgarnas läsvanor och mycket mer. Samtalet leds av bibliotekets Alex Bergdahl.
Plats: Café Birger, Helsingborgs stadsbibliotek.

23 november 17.30
Inspirationsföreläsning med Mikaela ”Mimmi Delux” Nilsson
Hon har valt att vända sitt skitliv till ett underbart skitliv, som hon själv beskriver det. I den här föreläsningen berättar Mikaela sin historia om ett tufft liv med mobbing, långa sjukhusvistelser, anorexi och psykisk ohälsa. Mimmi bjuder på goda skratt och nya livsinsikter och berättar hur hon tagit sig igenom den svåra tiden.
Plats: Hörsalen, Helsingborgs stadsbibliotek.

23 november 18.00
Författarsamtal med Nora Khalil
Nora debuterade 2022 med ungdomsromanen Yani, som nominerades till Augustpriset för Årets barn- och ungdomsbok 2022, belönades med Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsroman 2022 och nominerades till debutantpriset Slangbellan som delas ut av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund. 2023 är Nora Khalil aktuell med uppföljaren Abow. Hon skriver om ungdomar i förorten på ett sätt som ingen annan författare har gjort. Äkta, nära och med stor kärlek.
Plats: Hörsalen i Idé A Drottninghögs nya lokal, Blåkullagatan 4.

26 november 14.00
Författarsamtal med Kjell Stjernholm  
Kjell Stjernholm är aktuell med två böcker: romanen Koloristen som vägrade svart och fackboken Från Drömmar till Dramaten – om att utveckla skådespelare med intellektuell funktionsnedsättning. Kjell Stjernholm är grundare av Moomsteatern i Malmö och har en lång karriär inom scenkonst av och med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Denna eftermiddag berättar Kjell om allt detta.
Plats: Café Birger, Helsingborgs stadsbibliotek.

10 december 14.00
Författarsamtal med Amanda Svensson
Amanda Svensson är författare, kulturskribent och översättare. Hon debuterade med den uppmärksammade Hey Dolly (2008) och följde upp den med ytterligare två romaner innan hon 2019 tilldelades Per Olov Enquists pris samt Svenska Dagbladets litteraturpris för Ett system så magnifikt att det bländar. Samma roman nominerades också till prestigefyllda International Booker Prize 2023. Hennes senaste roman är den kritikerrosade Själens Telegraf (2023).
Plats: Café Birger, Helsingborgs stadsbibliotek.