Författarsamtal på Helsingborgs stadsbibliotek

EB
Elin Blomfeldt

Årets författarsamtal på Helsingborgs bibliotek innefattar drottningar och pretendenter, ett riggat samhälle som enbart gynnar de rika, mannen med Downs syndrom som blev Sveriges nya Banksy och en berättelse om ägande och kärlek. Samtliga samtal har fri entré.

8 oktober 14.00–15.00
Författarbesök: Carina Burman
Plats: Stadsbiblioteket, Café Birger.
Författaren och litteraturforskaren, Carina Burman, kommer till Helsingborgs bibliotek för att berätta om sin senaste bok, Drottningar och pretendenter. Boken handlar om brittiska storheter som Agatha Christie och Dorothy L. Sayers, men också om svenskspråkiga författare som följde i deras spår. Carina Burman har publicerat ett tjugotal böcker, däribland Bellman. Biografin (2019) och God natt Madame (2021). Samtalet leds av Alex Bergdahl.

17 oktober 17.00–18.00
Författarbesök: Petter Larsson
Plats: Stadsbiblioteket, Hörsalen.
Kulturjournalisten Petter Larsson presenterar sin nya bok, Riggat: Hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa. Boken avtäcker ett samhälle som är riggat till fördel för de rikas och välutbildades och där de flesta andra förlorar på det. I meritokratins Sverige sägs klassresan vara möjlig för alla som arbetar hårt. Men enligt aktuell forskning har den sociala rörligheten inte ökat på 70 år. De högutbildades barn har 900 procent större chans än de lågutbildades att läsa på universitetet, och 1700-talets elit är fortfarande en elit. Klassresor är aldrig en bot på klassklyftor.
Larsson lyfter problematiken att den ständiga jakten på meriter och formell utbildning göder statusstress, betygshets, psykisk ohälsa samt en högerradikal mobilisering.

26 november 14.00–15.00
Författarbesök: Kjell Stjernholm
Plats: Se bibliotekfh.se
Kjell Stjernholm är aktuell med boken Koloristen som vägrade svart. Boken handlar om Pär med Downs syndrom som efter sin mors död försvinner för att leva sitt eget liv efter sina egna val. Han förväxlas med Kala, en svensk Banksy, lär sig graffitti och tar över det offentliga rummet till den grad att han blir en internationell nyhet. En ovanlig protagonist, fri från stereotyper, drar med oss i ett levnadsöde fyllt av normbrott och överraskningar.

10 december 14.00
Författarbesök: Amanda Svensson
Plats: Se bibliotekfh.se
Amanda Svenssons senaste roman, Själens telegraf, är en gripande berättelse om kärlek och ägande, lojalitet och svek. Boken utforskar hur långt man är beredd att gå för att rädda det man älskar och omöjligheten i att nå fram till en annan människa.

Debutantscen: Channa Riedel och Zhiwar Rashid
Årets samtal i debutantscen tar upp hur händelser i en annan tid och på en annan kontinent kan påverka nuet. Medverkande är Channa Riedel, som gör poesidebut med Karlsbad, och Zhiwar, som gör debut med romanen Under mullbärsträdet.
Plats: Helsingborgs stadsbibliotek
Tid: bibliotekfh.se