Författarsamtal: Sara Granér

TE
Tommy Esbjörnsson

Sara Granér är serietecknare, satiriker, konstnär – you name it! Genom pricksäker humor guidar Sara Granér oss igenom vår samtid och ger oss både skratt och hjärtsnörp på vägen.

Sara Granér är född 1980 och debuterade 2008 med Det är bara lite AIDS. Sedan dess har man kunnat läsa hennes serier i tidningar som Galago, Aftonbladet, ETC och Dagens Nyheter. Hon har medverkat i utställningar i Rom och Tokyo och haft separatutställningar på bland annat Kulturhuset i Stockholm och Dunkers kulturhus.

Sara har också presenterat sig i bokform som Med vänlig hälsning (2010), All I want for Christmas is planekonomi (2012), Jag vill inte dö, jag vill bara inte leverera (2015) och Allas lika mellangärde (2020). Med de titlarna är det inte konstigt att Serieakademin utnämnde henne till ”en av Sveriges främsta verktitelskapare”.
2017 debuterade Sara Granér som poet med dikt- och bildverket Blixt från oklar himmel.

I november 2022 kom Den sjunde vännen ut där Sara tecknar sin egen evolutionshistoria. På förlaget Galagos webbplats beskrivs boken så här:
”Berättelserna rör sig in och ut ur kroppen, bort i den tysta rymden och tillbaka till de första däggdjuren och en tid före språket, via kollapsade civilisationer, brott och straff, fängelseindustrin, arkeologiska utgrävningar och upplevelsen av att vara helt ensam i sin art.”

Varje år delas EWK-priset ut, till minne av den legendariske satirtecknaren. EWK, Ewert Karlsson var knuten till dåvarande Stockholms-Tidningen och senare Aftonbladet och erhöll flera ”världsmästartitlar” i kategorin politisk karikatyr.
2010 fick Sara Granér EWK-priset. I motiveringen kunde man läsa: ”Sara Granérs kraftfulla bildspråk har en drastisk humor som träffar betraktaren mitt i solar plexus. Vi skrattar hejdlöst, men får oss också en tankeställare om samtidens fördomar och svarta hål.”
Tre år senare tilldelades hon Region Skånes kulturpris.

Foto: Julia Lindemalm

Vad: Författarsamtal: Sara Granér
Var: Helsingborgs stadsbibliotek
När: Lördag 11 mars 14.30–15.30
Entré: Fri entré