Förord presenterar litteraturfestivalen Frost

TE
Tommy Esbjörnsson

Litteratursällskapet Förord bjuder tillsammans med Helsingborgs stadsbibliotek och ABF in till en heldag med författarsamtal, workshop, musik och litteraturdebatter. Här nedan berättar sällskapet om festivalen.
Från det att bibliotekets dörrar öppnar på lördagen får vi lyssna till bland andra Athena Farrokzhads samtala om sin senaste roman, Åsnan, höra förläggaren Kristina Hård och skräckförfattaren Johan Ring samtala om genrelitteraturens framtid och lyssna till musikerna Haggren & Gravlund tolka Yeats dikter. Vi smygstartar dessutom redan på fredagskväll med poetry slam. Självklart utanför stadsbiblioteket i kylan.

Program:

Fredag 10 februari
19.00: Smygpremiär med Poetry Slam. Offerpoet Mayar Qaddoori
Plats: Utomhus, utanför Helsingborgs stadsbibliotek.
Vill du vara med och tävla? Anmäl dig till elisophie@forord.se

Lördag 11 februari
11.10-16.00: Skrivworkshop Fantastiska världar med Jonatan Olofsgård.
11.15: Panelsamtal med Conny Palmkvist och Stefan Lindqvist om texter bortom de perfekt tempererade rummet – att skriva om känsliga ämnen.
11.45: Nya röster inom litteraturen
13.30: Panelsamtal om litterär kanon och författarskapet med Lina Arvidsson och Frida Skybäck
14.30: Panelsamtal om framtiden för genrelitteratur med Kristina Hård och Johan Ring
15.30: Författarsamtal med Athena Farrokhzad
16.15: Musik med Haggren & Gravlund
16.30: Författarsamtal med Sara Bergmark Elfgren om att skriva för olika medium.

Skrivworkshop Fantastiska världar
Hur skapar man världar som läsaren fullständigt uppslukas av? En heldagsworkshop med samtal och övningar utifrån olika fantastiska världar. Vi utgår från kända och mindre kända författares världar och skissar (metaforiskt) upp kartan till vår egen värld.

Jonatan Olofsgård är skräckförfattare med brinnande intresse för världsbyggande. Han är också redaktör på essätidskriften Poros. Anmälan till anmalan@forord.se

Panelsamtal Conny Palmkvist och Stefan Lindqvist
Helsingborgsförfattaren, redaktören och litteraturkritikern Conny Palmkvist debuterade 2005 med den kritikerhyllade dokumentärromanen Hej då, allihopa. Han har skrivit många prisbelönta och väldigt uppskattade böcker. Mina fem regler för livet är hans första bok för unga läsare.

Stefan Lindqvist är den välkände och älskade krönikören på Helsingborgs Dagblad. Hösten 2021 kom hans andra samlingsvolym ut, I huvudet på Stefan Lindqvist – utvalda krönikor 2007-2021.

Nya röster
En chans för nya röster inom litteraturen att presentera sig själv och sina texter.

Panelsamtal med Lina Arvidsson och Frida Skybäck
Lina Arvidsson är författare, poet och skrivpedagog. 2012 kom debutroman Det borde finnas regler. Den handlar om Mia och Mirjam som bor i en liten håla och väntar på att livet ska börja. I augusti 2021 kom Linas fjärde bok, diktsamlingen Vänligen bygg inga berg: betraktelser från kassan, som enligt Aftonbladet är en riktig blandvändare.

Frida Skybäck är en skånsk författare som nått en bred läsekrets genom sina relationsromaner. Bokskåpets hemlighet har sålt i över en kvarts miljon exemplar bara i Sverige och utkommit i ett femtontal länder. Nu släpper hon sin tionde bok, Svartfågel, en mörk kriminalroman som utspelar sig i Lund och som hyllats av både kritiker och läsare.

Panelsamtal med Kristina Hård och Johan Ring
Kristina Hård skriver romaner och noveller, främst inom science fiction, fantasy och skräck. Hon debuterade med science fiction-romanen Alba 2009 och 2016 erhöll hon Göteborgs stads litteraturpris för bästa science fiction för romanen eptomania. Tillsammans med Henrik Pettersson driver hon Kraxa förlag som ger ut litteratur inom fantastikgenren.

Johan Ring skriver mestadels inom skräckgenren och har gett ut ett femtontal noveller i olika antologier och novellsamlingar. 2015 kom romandebuten med skräckberättelsen Fyra Minuter (MIX Förlag).

Författarsamtal med Athena Farrokhzad
Athena Farrokhzad, född 1983, är sedan debuten med Vitsvit 2013 en av våra mest tongivande poeter. Hennes böcker är översatta till femton språk och hennes dramatik har spelats på många scener. Efter Trado (2016) och I rörelse (2019) kom hennes fjärde bok, Åsnans år, ut hösten 2022.

Musik med Haggren & Gravlund
Haggren Gravlund är ett samarbete mellan låtskrivarkollegorna Gustav Sigala Haggren och Peder Gravlund. De kommer båda från Helsingborg där de en gång frontade banden Gustav and the Seasick Sailors respektive Shooting John. För några år sedan gav duon ut albumet Horseman, Pass By, där de tonsatte 14 dikter av William Butler Yeats.

Författarsamtal med Sara Bergmark Elfgren
Sara Bergmark Elfgren har med sina böcker nått en bred läsekrets i alla åldrar och är just nu aktuell med Grim. Tillsammans med Mats Strandberg skrev dem de populära och kritikerrosade Engelsforsböckerna (Cirkeln, Eld och Nyckeln). Cirkeln nominerades till Augustpriset, översattes till över tjugo språk och filmatiserades. Hon är även manusförfattare och dramatiker och hennes pjäser har spelats på Dramaten och Malmö Stadsteater.

Alla programpunkter har fri entré.

Katarina Emgård, projektledare
0704-15 12 71
katarina@forord.se

Stort tack till Helsingborg stads kulturnämnd, ABF och Helsingborgs bibliotek för möjligheten att bjuda invånarna på en heldag med litteratur.

Foto: Osman Rana

Vad: litteraturfestivalen Frost
Var: Stadsbiblioteket och Stadsparen
När: 10 och 11 februari 2023