search error_outline

Fotboll ÄR kultur: ”We love United we do!”

HW
Henrik Wilhelmsson

Vad är egentligen kultur och vem är man eller kvinna att bedöma det? Är en frodig lättklädd kvinna i lummigt svenskt landskap á la Anders Zorn kultur? Check, säger nog alla. Är en schyst samhällskritisk bildserie på mur i offentliga rummet á la Banksy kultur? Check på den. Är fotboll kultur? Den är nog mer tveksam för många. Men för en som har säsongskort på Manchester Uniteds fantastiska arena Old Trafford är svaret utan tvekan ett stort och rungande ”HELLZ YES!

Hello Hello, We are the Busby boys, Hello Hello, We are the Busby boys, And if you are a cityfan surrender or you’ll die, We all follow United. 

Jag har följt Man United sedan femårsåldern. Min morbror höll på ”De Röda Djävlarna” och eftersom han var lite av en idol på den tiden var det bara att apa efter. Och det har jag aldrig ångrat. Nu 35 år senare har det blivit säsongskort på Stretford End och ett lass besök årligen på ”Drömmarnas teater” och det är kärlek varje gång. Förväntningarna innan match som byggs upp, uppladdningen med allsång på stökig lokal i Manchester, promenaden till arenan, att dra kortet i biljettluckan och passera vändkorset, att kliva in på läktaren och känna atmosfären på arenan, sångerna, jublet när spelarna i rött kliver in på planen till tonerna av The Stone Roses ”This is the one”. Spänningen. Och efter matchen är det gräv om upplevelsen med gamla och nyvunna bekantskaper. Ren och pur kärlek!

We’ll drink a drink, a drink,To Eric the King, the King, the King,He’s the leader of our football team,He’s the greatest, centre forward,That the world has ever seen.

Jag har varit på en hel del allsvenska matcher också men det går inte att jämföra, varken inramningen eller kvaliteten på spelet. Helsingborgs IF får ursäkta men de är Kalle Anka i jämförelse. Och det är aldrig något bråk på eller kring arenan heller. Jag låter hellre min snart sexåriga son gå ensam på match i Manchester än går på Olympia med honom (även om jag bara går när Änglarna från Götet, Sveriges bästa lag IFK Göteborg, kommer på besök)

We’ll do what we want, We’ll do what we waaant, We are the Man United, We’ll do what we want.

United, kids, wife – in that order, är en fras som används flitigt. Riktigt så ”illa” är det inte – men nästan. Så det är en jäkla tur att ”regeringen” och ”arvtagaren”, fru och son alltså, också håller på rätt lag. Sonen föddes in i klubben och blev medlem på sin födelsedag 2008. Han har sett Man United live en gång. Dock inte på plats – än – men det kommer. Tills dess får han – och undertecknad – hålla till godo med att se oss (ja, vi är oss och vi med laget) på tv. 

U-N-I-T-E-D, United are the team for me, With a knick-knack, paddy-whack, Give a dog a bone, Why don’t city fuck off home.

Det är ligapremiär för säsongen 2014/15 i helgen. Vi möter Swansea hemma. I slutet av maj har vi spelat 38 ligamatcher och bärgat den 21:e ligatiteln, flest i England och fler än ”them scousebasterds” från Liverpool. Och själv har jag då varit över i Manchester och sett oss spela hemma – och vunnit – mot bland annat Chelsea och ärkerivalen Manchester City på Drömmarnas teater.

We shall not, we shall not be moved, We shall not, we shall not be moved, Just like the team, that’s gonna win the football league (again), We shall not be moved. 

Nå, hur ser du nu på saken, är fotboll kultur? ”HELLZ YES!”

We love united – we do we love United – we dowe love united – we do Oooh united we love you. 

Come on you Reds! Bring season on, it´s time to bounce back playing football the Busby way – keep the red flag flying high! 

Fotnot. Bra länkar och tweeps att följa om du är fellow red: manutd.com – officiell webbplats, Manchester United Football Clubmuss.se – svenska supporterklubben, Manchester United Swedish Supporters@manutd – officiell twitter, MUFC@mufcse – svenska supporterklubben, MUSS@unitedsyd – sydsvenska supporters med säte i Helsingborg och MalmöAlla tre falanger finns såklart även på fejjan.