Fotbollsexperternas egen Maradona

DN
Dennis Nilsson

Erik Niva är inte en fotbollsnörd. Han är fotbollsnördarnas egen konung. Hans passion för idrotten har inte endast tagit honom världen över han har också…

..tilldelats otaliga priser och journalistiska utmärkelser som exempelvis Svenska Fans stora läsarpris Guldskölden inte mindre än 25 gånger, Publicistklubbens pris Guldpennan och blivit utsedd till Årets sportjournalist av sportjournalisternas klubb. Han är dessutom aktuell som författare till två böcker: Vår fotboll och Världens industri.

Vad gör Erik speciell?
Förutom det smittande engagemanget i sport-tv:s expertpaneler och den aldrig sinande källan av kunskap så är det Eriks sätt att nyansera och sätta ord på händelser som kan verka tillsynes banala som gör honom unik. Jag vågar påstå att han till och med kan få dem som säger att ”fotboll bara är en lek” att lyssna. En illröd tråd genomsyrar hans analyser. Han kopplar ständigt gräsrörelsernas betydelse för folket med den glamourösa proffsvärldens sämsta sidor och proffsfotbollens betydelse och ansvar för det som sker på dem leriga kvartersplanerna runt knuten.

Han kommenterar fotbollen på ett sätt som andra inte gör. Där vissas analys tar slut vid ”det där är dåligt” börjar hans resonemang om fotbollsspelaren, stämningen i klubbrummet, tendenser under individens karriär och vad det kan innebära för laget om den enskilda personens brister upphör. Det är helt enkelt betydligt mer intressant att höra en Niva-anayls än någon annan expert i fotbollssverige. En bedrift i den sport där alla ser sig som experter.

Erik började sin resa på Norrbottens-kuriren men karriären som sportjournalist påbörjades på fotbollsmagasinet FourFourTwo i London. Via universitets- och journaliststudier hamnade han 2003 på Sportbladet. Han skrev sin första ”Den nya världsfotbollen” 2008 och följde upp med ”Liven längs linjen” 2010. Idag deltar han i debattprogram som Euro Talk på SvenskaFans.com och Laul Calling på Aftonbladet men syns allra mest i Viasats sändningar av Champions League och Premier League.

Samtalet med Erik Niva på Dunkers (25 oktober 18:30) är givetvis uppdelat i två halvlekar om 45 min. 45 minuter samtal och 45 minuter frågor.

Entré: Ordinarie entré 175 kronor, Kulturkort 145 kronor, studerande 100 kronor, medlem i Föreningen Norden 120 kr. Biljetter köps i biljettcentralen på Dunkers kulturhus eller på ticketmaster.se

Foto: Anna Tärnhuvud, Aftonbladet

Lämna en kommentar