Fotografernas fotograf på Dunkers kulturhus

PS
Paul Svensson

Har du hört talas om fotografen Ralph Nykvist förut? Om du svarade nej på den frågan är det inget du behöver få ångest över. Ralph hör inte till de framfusiga fotograferna och är relativt okänd hos gemene man. Däremot är han desto mer känd i fotografikretsar där han är ett aktat namn. I utställningen Ralph Nykvist – Fotografernas fotograf visar Dunkers kulturhus drygt 200 av Ralphs fotografier från tre decennier.

Ralph Nykvist är skåningen som har sett stora delar av världen genom kameralinsen. Under mer än tre decennier har han fotograferat det oavsiktligt komiska i vardagen, vilket är lite av hans signum. Motiven har han funnit i vimlet på gatorna i städer över hela världen, från älskade Helsingborg till världsmetropoler som London, Paris och New York.
Ralph har byggt upp sitt fotograferande på att iaktta det som händer runt omkring honom. Han räknas inte till de framfusiga fotograferna och höll sig gärna i bakgrunden med sin kamera. Det var där han fångade det som hände på riktigt i livet. Det var där han fick sina mästerliga bilder utan några krystade iscensättningar.

En dokumentation för framtiden
På frågan varför Dunkers kulturhus inte har visat några av Ralphs fotografier tidigare handlar det om att man inte har haft tillgång till dessa förrän nu. 2020 mottog Helsingborgs museum en enorm donation med Ralphs Nykvists samtliga negativ. Det är från dessa negativ man sedan har tagit fram de 200 fotografierna som visas i utställningen.
I samband med utställningen visas också en nyproducerad film om Ralph Nykvist där tidigare kollegor berättar om hans skicklighet med kameran men också om människan bakom kameran. Filmen är gjord av Anna Bank vid Helsingborgs museum.

Fri entré med Kulturkortet
Fotografernas fotograf är den hittills största utställningen om Ralph Nykvist. Den visas på Dunkers kulturhus till och med 30 april, 2023. Med Kulturkortet har du fri entré och kan njuta av Ralphs vackra fotografier flera dagar i veckan utan att betala entré. Utställningen visas på plan 3.

Vad: fotografier från tre decennier
När: 10 december 2022–30 april 2023
Var: Dunkers kulturhus
Entré: fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år. Ordinarie entré 100 kronor.