Fotoskolan Munka 10-årsjubilerar med Självporträtt

TE
Tommy Esbjörnsson

Självporträtt är en klassisk uppgift för många konstnärer och fotografer. På Fotoskolan Munka började den första fotoklassen 2012. Nu, 10 år senare, firar man detta med en jubileumsutställning och har bjudit in tidigare elever och lärare att visa sina självporträtt på Dunkers kulturhus i Helsingborg. Med denna utställning markerar även tio års samarbete mellan Fotoskolan Munka och Dunkers kulturhus. Samarbetet har gjort det möjligt för samtliga avgångsklasser att nu visa sitt arbete i utställningen Självporträtt på Dunkers kulturhus mellan 9 september och 9 oktober 2022.

– Det är en ynnest att få ha varit delaktig och fått följa alla elevers utveckling och att ha fått ställa ut deras bilder här på Dunkers kulturhus. Och att nu få sätta upp denna jubileumsutställning gläder mig något oerhört. Det är verkligen fint att kulturhuset fått möjlighet att vara med under hela 10-årsperioden, säger Anna-Carin Norén, utställningsproducent på Dunkers kulturhus.
Hon lägger till:
– Det ska bli så intressant och spännande att få se alla medverkandes varianter på självporträtt i utställningen. Och på torsdag får vi äntligen se resultatet,

En aspekt av att gå i skolan är att dela ett sammanhang med andra för en stund. Arbeta sida vid sida eller tillsammans, innan man skiljs åt igen. Vissa personer kommer att finnas kvar, i minnet eller i det verkliga livet. Andra träffar man där och då, men sen inte mer. Oavsett lämnar dessa möten avtryck. Att utbilda sig kan likt självporträttet vara ett sätt att få syn på sig själv ur nya perspektiv.

Att Fotoskolan Munkas jubileumsutställning består av självporträtt kan både ses som en samling jag och ett vi, men också som en metafor för vad det kan innebära att fördjupa sig i ett ämne och utforska nya spegelbilder.

Av alla 104 elever som har gått utbildningen har strax över hälften valt att ställa upp med bilder på temat självporträtt. Och jämte det ett antal lärare.

Var: Dunkers kulturhus, entréplan
När: 9 september–9 oktober
Entré: fri entré

Lämna en kommentar