Fototävling på Sofiero

MR
Mikael Rudesjö

I september i år kommer Vinhuset på Sofiero fyllas med fotografier av alla möjliga ställen i Sofieros stora trädgård och slott. Och din bild kan bli en av dem. För dig som är fotointresserad pågår det nämligen en fototävling på Sofiero som håller på till 31 juli.

Tävlingen startade redan 31 oktober förra året och ännu är den inte slut. Utställningens och tävlingens tema är ”nya upptäckter varje gång”, ett tema som inspirerar till att försöka upptäcka nya sidor av Sofiero. Här finns verkligen en chans att vara kreativ och försöka hitta ett oväntat motiv eller ett nytt perspektiv på din favoritplats i slottet eller slottsträdgården. Området är 15 hektar, vilket betyder att det finns gott om plats att leta. Kanske lyckas du fånga ett motiv på ett sätt som ingen annan har tänkt på?

Tävlingen är uppdelad i kategorierna barn/ungdom och vuxen. Varje person som deltar i tävlingen får skicka in två bilder var och urvalet kommer sedan att göras av personal på Sofiero och av Höganäs fotoklubb. Hur stort urvalet kommer att vara på själva utställningen är inte helt klart ännu, utan beror på hur många bidrag som skickas in. Medlemmar i Höganäs fotoklubb kommer sedan att vara med och utse vinnarna, men även du som besökare kommer att kunna rösta på dina favoritbilder när du varit och tittat på utställningen. På utställningens sista dag presenteras vinnarna och publiceras på Sofieros hemsida och sociala medier. Gå in här för mer info om tävlingen.

Fototävlingen är ett sätt att hedra Kronprinsessan Margareta, som gick bort för 100 år sedan. Kronprinsessan Margareta är en stor del av Sofieros historia. Tillsammans med sin make, kronprins Gustav Adolf, förvandlade hon slottsträdgården och lade grunden för den skönhet vi ser där än i dag. Hennes trädgårdspassion var sammanflätad med en konstnärlig sida – hon tyckte mycket om att fotografera och blev den första kvinnliga färgfotografen i Sverige. På så vis är det väldigt passande med en fototävling till hennes ära.

Om du känner för att ta fram kameran och åka dit redan innan säsongsöppningen 9 april är det fri entré till området för alla. Efter säsongsöppningen gäller ordinarie entré på 120 kronor.  Det är fri entré med Kulturkortet, Sofiero årskort och för barn och unga till och med 18 år.

Vad: Fototävling ”Nya upptäckter varje gång”
När: 31 oktober 2019 – 31 juli 2020
Var: Sofiero

Lämna en kommentar