Framtidens form är här

Fideli Österström

I höst är det dags för utställningen Ung Svensk Form- Special edition Dunkers kulturhus. En utställning som exponerar lovande unga formgivares verk i ett sammanhang som hyllar den svenska designen. Utställningen visar stor bredd på såväl hantverkskunskap som innovation och kreativitet. Missa inte att ta del av ett rum där färg, form, funktion och design möts.

Sverige har en fantastisk tradition av hantverk och formgivning som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Kunskapen är bred och inbegriper såväl porslin och möbler som textilier, belysning och andra inredningsdetaljer för att bara nämna några områden. Exempel på varumärken som grundades i början av 1900-talet och som antagligen är mer populära idag än någonsin är Klässbols Linneväveri, Rörstrand och Svenskt tenn. Tre varumärken som alla arbetar efter hantverkstradition, är ledande inom sitt skrå och som dessutom är hovleverantörer. Du känner antagligen igen den runda stora Daggvasen som numera finns i vart och vartannat hem, den fina servisen Mon Amie eller kanske det klassiska mönstret gåsöga. Det finns mycket att hämta i den svenska designskatten. Kanske har du en gammal designklassiker hemma som du inte ens vet om? Eller ett objekt som kommer att bli värt massor i framtiden, eller så blir det inte det. Oavsett har du förhoppningsvis någonting du tycker väldigt mycket om och som gör ditt hem till just ditt.

I november är det dock dags för framtidens formgivare att få sina verk utställda på Dunkers kulturhus genom utställningen Ung Svensk Form– Special Edition Dunkers kulturhus. En utställning som exponerar vinnare av Ung Svensk Form de senaste 5 åren. Man har således valt ut totalt 29 vinnare från 2015 fram till idag för att visa bredden av samtidens unga kreatörer. Utställningen har hållbarhet, kreativ process och kvalitativ verkshöjd i fokus och syftar till att visa var svensk formgivning befinner sig just nu och vad vi kan vänta oss framgent. Det kommer att bjudas på allt ifrån textilier i olika former till plagg gjorda av säkerhetsnålar och en olydig kaffemaskin.

Ung Svensk Form– Special Edition Dunkers kulturhus syftar till att öka och bredda kunskapen om ung och nyskapande svensk formgivning. Tillsammans har medarbetare från Svensk Form och Dunkers kulturhus arbetat fram ett innehållskoncept och gjort ett urval på ett trettiotal bidrag från de senaste fem årens juryutvalda bidrag i Ung Svensk Form. Resultatet blir en omfattande och formsprakande utställning om svensk form idag och inför framtiden.

Vad: Ung Svensk Form– Special Edition Dunkers kulturhus
När: 30 november
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Fri entré med Kulturkortet

Lämna en kommentar