Fredriksdal adderar lekmiljö, öppet magasin och rosutställning

DN
Dennis Nilsson

Fredriksdal är kända för sina gamla historiska byggnader, områden och traditioner. Men 2020 blir året med en hel del förändringar och nyheter. Vad sägs om ett nytt lekområde för barn och vuxna med barnasinne och balans, ett öppet museum och en utställning som hedrar stadens egen roskung?

Tillskotten som fredriksdalsbesökaren kommer uppleva på plats i år är önskade sedan länge. Barnfamiljernas önskan har varit ett lekområde där barnen kan roa sig medan de vuxna får sig en kopp kaffe. Nu händer det när Trollskogen introduceras redan från öppningen 9 april. Lekområdet består av en spännande hinderbana där man kan springa, balansera, hoppa över stock och sten, klättra i spindelnät eller på igelkottsbacken, smyga i svampskogen, balansera på ormar eller gömma sig i en pilekoja. Det är den danska landskapsarkitekten Helle Nebelong, som för övrigt ritat lekområdet på Kronborg slott, som tillsamman med Fredriksdal utformat lekmiljön. Och som grädde på moset har mosaikkonstnär Pia Mortensen, tillsammans med elever från Drottninghögskolan, skapat en mosaikbäck som smyckar lekområdet.

Det finns en stor klick helsingborgare som länge skrikit efter ytterligare sätt att uppleva Helsingborgs muser samlingar. Idag kan man ju göra det genom utställningen Tingen i samlandets spår på Kulturmagasinet, på visningar i magasinen och i utställningen På gränsen på Dunkers kulturhus. Från och med 26 juni kan besökarna själva förkovra sig i det Öppna magasinet på Fredriksdal, som visar upp några av de största utställningsobjekten som finns i samlingarna. Här hittar du till exempel bilar, båtar, lastbilar och cyklar.

Förra året gick en blomsterepok i graven då Cedergrens plantskola på Råå, efter 104 år, lade ner sin verksamhet. Lars Cedergren satte Helsingborg på trädgårdskartan och blev rosornas mästare med den svenska blomstereliten. Lars hade ett fint samarbete med Fredriksdal, bland annat med utformningen av Fredriksdal rosenträdgård, och kommer i sommar att hyllas med utställningen Rosornas mästare som öppnar 9 maj.

Det blir ett gott nytt år på Fredriksdal 2020

Lämna en kommentar