Fredriksdal bjuder in till Kulturarvsdagen

PS
Paul Svensson

Kulturarvsdagen är en heldag med fokus på Sveriges kulturarv. Arrangemanget går av stapeln i hela landet den andra söndagen i september. Här i Helsingborg är det Fredriksdal museer och trädgårdar som står värd och man har satt samman ett program med vandringar och visningar, workshops och utställningar. Med Kulturkortet har du fri entré till allt som händer.

Varje år deltar hundratals lokala arrangörer från norr till söder. Alla har samma mål och det är att lyfta Sveriges kulturarv. Årets tema är levande kulturarv. Det betyder att det blir extra fokus på alla de metoder, kunskaper och färdigheter som människan har lärt sig genom åren och som nu förs vidare. Det kan handla om exempelvis odlingstekniker, djurhållning och byggnadsvård. Konceptet går hand i hand med Fredriksdals bevarandearbete.

Dagens programpunkter består av allt från vandringar som handlar om byggnadstekniker och stråktaksläggning till visningar i Helsingborgs museums samlingar.

10.30-12.00
En vandring om byggnadstekniker, träd och träslag. Samling utanför Kulturmagasinet

13.00-13.40
Visning i Kulturmagasinets samlingar. Samling i Kulturmagasinet

14.30-15.40
En vandring om stråtaksläggning och råghalmsodling. Samling vid Kulturmagasinet.

Under dagen bjuder Fredriksdal också in besökare till uteköket. Här får du träffa museets köksträdgårdsmästare som berättar mer om säsongens grönsaker. I uteköket säljer man smakportioner med små rätter bestående av grönsaker och äpplen från området.
Missa heller inte utställningen Äppeltider, som visas mellan 8–24 september i fruktträdgården och på herrgårdsområdet. Här får du bland annat lära dig mer om vilka äpplen som passar bäst i en saftig äppelkaka och vilka som gör sig bäst som mos.

Samtliga arrangemang under Kulturarvsdagen ingår i ordinarie entré.

Vad: Kulturarvsdagen
När: 10 september 10.00–16.00
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: 100 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år