Fredriksdal bjuder in till midsommarfirande

PS
Paul Svensson

Det hör till traditionerna att dansa in sommaren på Fredriksdal museer och trädgårdar. I år har man fri entré för alla och bjuder in såväl helsingborgare som hitresta till staden för att fira en traditionsenlig svensk midsommar i dagarna två. Passa på att njuta av den svenska sommaren i lantlig idyll mitt i city.

På Fredriksdal museer och trädgårdar firar man midsommar både 24 och 25 juni. Man firar i dagarna två med ringlekar, fackeldans, folkmusik och logdans. Precis som tidigare år är det Folkdansens Vänner med riksspelmän som bjuder på programmet. De har en lång tradition av att arrangera midsommar på Fredriksdal och i år har de även bjudit in sina vänner från folkdansgruppen Volkstanzkreis St. Bartholomä från Österrike.

Det blir ett klassiskt midsommarfirande med precis alla de härliga programpunkter som man kan förvänta sig av Fredriksdal museer och trädgårdar. Temat är midsommar från förr och i år får besökare också den unika chansen att vara med på ett bondbröllop anno 1850.

Svensk midsommar handlar mest om dans och god mat … och lustiga små grodor. Gällande dansen kommer även publiken att få svänga på sina höfter och knän. Det blir allt från polonäs och vals till schottis och polka på dansbanan. Givetvis blir det också klassisk dans kring majstången.
På temat mat finns flera olika matförsäljare på plats under midsommarafton och man kan också testa Fredriksdals nya utomhuskök samt köpa något mumsigt gott från Trädgårdskaféet. Det går också bra att ta med en egen picknickkorg och njuta av maten i det gröna sköna. På Fredriksdal finns det gott om mysiga ställen att slå sig ner tillsammans med hela familjen.

Under midsommarfirandet erbjuder man även besökare att ta en tur med häst- och vagn och det är fritt fram att ta del av friluftsmuseets utställningar och kika in i de miljöer och gamla byggnader som är öppna. På midsommarafton är det öppet från 10.00 till 21.00 och man firar mellan 14.00–21.00. På midsommardagen pågår festligheterna mellan 14.00–17.00 och området har öppet från 10.00 till 18.00.

Program midsommarafton 24 juni
14.00 Dans kring majstången
15.00 Dansuppvisning med Folkdansens Vänner och Volkstanzkreis St. Bartholomä
15.40 Polonäs tillsammans med besökarna
16.15 Dans kring majstången
17.00 Dansuppvisning med Folkdansens Vänner och Volkstanzkreis St. Bartholomä
17.30 Logdans på dansbanan
19.30 Fackeldans

Program midsommardagen 25 juni
14.00 Dans kring majstången
14.40 Dansuppvisning med Folkdansens Vänner och Volkstanzkreis St. Bartholomä
15.00 Dans kring majstången
15.30 Folkmusik med riksspelman Karin Wallin
16.00 Bondbröllop* anno 1850

Vad: midsommarfirande i lantlig idyll
När: 24–25 juni
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: fri entré

Lämna en kommentar