Fredriksdal firar nationaldagen med fri entré

PS
Paul Svensson

Tisdag 6 juni bjuder Fredriksdal museer och trädgårdar in till festligt nationaldagsfirande med ett digert dagsprogram som innehåller allt från tal och flaggutdelning till dans och musik från Helsingborgs Symfoniorkester. Under dagen öppnar man också sommarens nya utställningar, Dukningskonst – herrgården i pappersblom och Vi firar 100 år för framtiden. Firandet pågår mellan 10.00–16.30 och det är fri entré för alla.

En dag för alla att fira Sverige i Helsingborg. När kalendern visar 6 juni arrangerar Fredriksdal museer och trädgårdar Helsingborgs stads officiella nationaldagsfirande. Man utlovar en folkfest med högtidliga ceremonier och ett extra festligt program då friluftsmuseet också firar att det är 100 år sedan man öppnade upp grindarna för allmänheten för första gången.

Ett omfattande dagsprogram
Firandet börjar klockan 10.00 och håller på till och med 16.30. På programmet finns det en massa spännande och kul att ta del av. Det blir bland annat musik från Helsingborgs Symfoniorkester, föreningar från Helsingborg är på plats och berättar om sina verksamheter och museet bjuder på ett smakprov av säsongens aktiviteter och kurser. På stora scenen delar Helsingborgs stad ut Oscar och Gisela Trapps minnespris samt Helsingborgs kulturstipendium 2023. Det kommer också att arrangeras flera aktiviteter för små och stora tillsammans – som exempel kan nämnas skaparverkstad tillsammans med konstkreatören Sofia Vusir Jansson, fotbollstrixande med spelare från HIF, gammaldags lekar och någon form av bilbyggartävling.

Från blomstrande pappersblommor till museets historia
Dagen till ära är det också premiär för sommarens nya utställningar på Fredriksdal. I Dukningskonst – herrgården i pappersblom intar vackra pappersblommor herrgården i en utställning för fest och firande. Utställningen är skapad tillsammans med konstkreatören Sofia Vusir Jansson.
I Vi firar 100 år för framtiden får du besöka flera olika platser på området och lära dig mer om varför friluftsmuseet ser ut som det gör och hur det kommer att se ut i framtiden.

Under dagen kan du också köpa något gott att äta från försäljarna på plats eller i Gisela Trapps Krog & Kafé. Det går också alldeles utmärkt att ta med sig en välfylld picknickkorg hemifrån och slå sig ner vid borden och bänkarna i landskapet.

Nationaldagsfirande görs i samarbete med föreningar i Helsingborg, AMF och Inva-Sam. På nationaldagen är det fri entré till hela museiområdet. På fredriksdal.se kan du spana in det späckade dagsprogrammet.

Vad: en dag för alla att fira Sverige i Helsingborg
När: 6 juni 10.00–16.30
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: fri entré för alla