Fredriksdals djur har en viktig roll för framtiden
Fredriksdal museer och trädgårdar i Helsingborg är hem till flertalet sällsynta lantrasdjur. Här bor bland annat Linderödssvinet och vänekon, nordsvensk brukshäst och skånsk blommehöna. Och förstås den populära, om än lite vanligare stallkatten. Djuren betyder mycket både för små och stora besökare och har en viktig roll för framtiden.
Lantrasdjuren är en del av den historiska familjen och ligger såväl besökare som personalen varmt om hjärtat. De bökar i leran, pickar i jorden och leker och mumsar på de gröna gräsmattorna under vår- och sommarsäsongen. Djuren är inte bara till för syns skull, de spelar även en stor roll för rasbeståndet och för att utveckla museets betesmarker samt blomstrande ängar.
Här har de olika raserna en fristad och undviker att utrotas. Och för många barn i city är det här den enda chansen de har att få träffa djur som vanligtvis lever på landet flera mil från den urbana pulsen. Djuren betyder också mycket ur ett kunskapsperspektiv. Besökare får exempelvis lära sig varför de gamla lantraserna kan komma att spela en viktig roll i framtiden, vad som skiljer en Åsbohöna från en modern höna och om ett Värmlandsfår bräker på värmländska eller låter precis som vilket annat får som helst.
Passa gärna på att träffa djuren under Mikaeli marknad 29 september. Då visar Fredriksdal upp dem lite extra och du kan även prova på att spinna ull. Du kan sedan hälsa på dem vid hagarna och i närheten av stallet fram till och med november. Hästarna och grisarna går ute året om. Men mata dem inte på egen hand. Många av djuren kräver specialfoder och kan bli sjuka om de får fel mat att äta. Bilder kan du å andra sidan ta hur många du vill.
På helsingborgsmuseum.se finns det mer att läsa om de söta djuren som bor på Fredriksdal och hur viktiga de är både för beståndet som för Helsingborg och museets besökare.
Vad: djuren på Fredriksdal
När: året om
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: alltid fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år. Ordinarie entré 28 mars–28 september 120 kronor