Fri entré på tisdagar

PS
Paul Svensson
Fri

Från och med 26 mars 2024 inför Dunkers kulturhus och Fredriksdal museer och trädgårdar fri entré på tisdagar. Anledningen är att Helsingborgs stad och kulturförvaltningen vill tillgängliggöra kulturen åt alla oavsett ekonomiska förutsättningar.

Konceptet gäller under perioden 26 mars–18 juni för att sedan pausas under sommaren. I höst införs det igen på Dunkers kulturhus mellan 3 september–17 december. Höstperioden ser lite annorlunda ut på Fredriksdal där man har fri entré på tisdagar 3–24 september för att sedan gå över till fri entré alla dagar i veckan från 30 september 2024 till och med 16 april 2025..

Det finns fortfarande många helsingborgare som ännu inte har upptäckt stadens rika kulturliv. För att tillgängliggöra svunna tider och natur, konstnärlig frihet och utställningar om allt mellan himmel och hav inför staden nu alltså fri entré på två av sina mest populära kulturbesöksmål under våren och hösten. Tanken är att dessa fria tisdagar ska få fler invånare, men också besökare till staden, att få upp ögonen för såväl innehållet på Dunkers kulturhus och Fredriksdal museer och trädgårdar som det arbete personalen utför dagligen.

På Dunkers kulturhus händer det mycket på utställningsfronten den här våren (och inte bara på tisdagar). Just nu visas Bakom kameran – Alfred B. Nilson kunglig hovfotograf, Helsingborg 1899–1918, De andra – Julia Lindemalm och Ung Svensk Form 2024 (visas till och med 7 april). Senare i vår öppnar också Cut the cake med omtalade konstnären Arvida Byström.  Tre utställningar med tre helt olika inriktningar: kamerabriljans för 100 år sedan, människans förhållande till naturen samt hyperfeminin estetik. Vad föredrar du?

Om natur och historia och lantlig idyll med fri entré är mer din grej är det mot Fredriksdal museer och trädgårdar du ska styra stegen. Bland kullerstenscharm, träd och vida ängar finns det mycket att lära, både om dåtiden, nutiden och framtiden. Ta en promenad genom historien, upptäck naturens hemligheter eller få bara en stund för dig själv på en plats olik alla andra i Helsingborg. I vår presenterar man flera nyheter, bland annat två utställningar med förra årets residenskonstnärer, Love Antell och Kristina Münzting. Årets stora nyhet är annars Biofili – en kärlekshistoria av Elin Unnes. I den här utställningen får du kontakt över artgränserna och lär dig mer om alkemi, växtkommunikation och ritualens betydelse för den moderna människan. Från och med 28 mars öppnar man också dörrarna till husen, gårdarna och butikerna i stadskvarteret.

För dig med Kulturkortet är det förstås alltid fri entré till alla kulturplatser i Helsingborg oavsett dag i veckan. Men ta gärna tillfället i akt och ta med ett par vänner när du besöker Dunkers kulturhus eller Fredriksdal museer och trädgårdar på tisdagar. Och om de sedan skulle vara intresserade av att få fri entré alla andra dagar också köper de Kulturkortet online vai hbgkulturbutik.se eller i entrén på Dunkers kulturhus eller Fredriksdal museer och trädgårdar.