Fri entré till idrottsmuseet

HW
Henrik Wilhelmsson

Guldpokaler och mängder av härliga sportögonblick, montrar med ovärderliga sportklenoder och hela Helsingborgs samlade sporthistoria. På Helsingborgs Idrottsmuseum kan du lära dig allt om stadens största sportprofiler och klubbar genom åren. Med Kulturkortet är det fri entré till Helsingborgs sportigaste museum.

Sin ringa storlek till trots vimlar det av kända sportprofiler och oförglömliga sporthändelser i Helsingborgs stads historia. Här hittar du världsmästare, rekordhållare och andra viktiga sportprofiler som har betytt mycket för sporten både i staden och på världsnivå. För många är det här en stad med djupa rötter i fotbollens värld, men här finns också biljardmästare, historiska löparklubbar, banbrytande konståkare, golfspelare och den absoluta eliten inom friidrott.

Och vissa har förstås mer utrymme än andra. Som fotbollslegenden Henrik Larsson, vars meriter sträcker sig långt utanför Helsingborgs gränser. Henrik Larsson själv har lånat ut många av sina priser till museet och här kan du bland annat titta på hans Guldsko samt några av hans Guldbollar. I montern till hans ära hittar du även gamla tidningsklipp och en uppsjö med bilder från hans tidiga karriär.

På tal om HIF hittar du även all historia om fotbollsklubben på museet. Det är mer än 100 år av intressant historia som involverar pokaler, handskrivna böcker, tavlor, foton, plaketter och gamla medlemstidningar. Kan du nämna fler kända HIF-spelare? Precis! En av de största är förstås Rio-Kalle, hela Sveriges målvakt som var med i landslaget när vi tog VM-silver 1958 i Stockholm.

Men det finns förstås mycket mer än bara fotboll och fotbollsspelare på museet. Bland annat kan du lära dig mer om historien bakom stora, lokala föreningar som IFK Helsingborg och löparklubben IS Göta. På museet finns även biljardmästaren Torbjörn Blomdahls prissamling i en egen monter, ett par gamla motorcyklar, statyetter, historisk sportutrustning och klassiska samlarbilder från 1950-talet. Ja, det mesta du kan tänka dig inom sport.

Historien lever vidare. På Idrottsmuseet kan du även söka sportrelaterad information i tusentals böcker och tidskrifter. Och det finns även en stor idrottsbank med fler än 600 filmer på temat sport. Här är det blandad kompott med sportögonblick från hela världen som hägrar. Har du någonsin sett när Lennart Hyland gör mål på Kalle Svensson (Rio-Kalle)? Eller när Anders Gärderud satte sitt världsrekord i OS 1976? Om inte är det bara att jogga upp till museet redan i dag.

Ordinarie entrépris är 20 kr per person. Men med Kulturkortet betalar du inte en endaste krona för att komma in på Helsingborgs Idrottsmuseum. Du går in helt gratis. Ja, visst är det fantastiskt? Upplev hela Helsingborgs sporthistoria under ett och samma tak. 

Vad: Helsingborgs Idrottsmuseum När: Vardagar 9:00-15:00 Var: Idrottens Hus Pris: Ordinarie entré 20 kr, fri entré med Kulturkortet