Fullmatad höstbio på Röda Kvarn i september

PS
Paul Svensson

Temperaturen utanför Sveriges biografer må ha sjunkit en hel del sedan i somras, men inne på Röda Kvarn i Helsingborg är det hetare än någonsin i september. Den här månaden visar man bland annat den efterlängtade nyversionen av science fiction-rullen Dune, flera gripande dramafilmer, dokumentären om den svenska konstnären Lena Nyman och den senaste James Bond-filmen No time to die. Som vanligt har du alltid fin rabatt på biobiljetterna med Kulturkortet.

Vi börjar  i gränslandet mellan liv och död, vilket är något av månadens tema. I filmen Supernova spelar Colin Firth och Stanley Tucci det äkta paret Sam och Tusker. Tusker drabbas av tidig demens och hans minne blir allt sämre, vilket gör att han pendlar mellan slagfärdigt skarpsinne och stunder av total glömska. I Supernova får vi följa med paret på en semester på engelska landsbygden där de besöker familj, vänner och platser de besökt förr under sitt 20-åriga äktenskap. Under resans gång dyker det upp många frågor, stora som små, och till slut ställs de inför frågan vad det egentligen betyder att älska en annan människa.

Från landsbygden i England till ett pulserande Frankrike i den varma komedin Framtiden är vår. Även i den här filmen får vi stifta bekantskap med två män vars liv är på väg att ändras för all framtid. Arthur och César har varit vänner sedan de var små och när cancer helt plötsligt slår omkull Arthurs vardag bestämmer sig César att flytta in hos honom för att hjälpa honom att uppnå allt han velat göra innan han dör. Men hur sjuk är egentligen Arthur?
Framtiden är vår har mottagits med öppna armar i Frankrike och kritikerna har hyllat den härliga kemin mellan skådespelarna och kallar filmen en perfekt vänskapsromans till kaffet.

Månadens stora snyftare heter Alltid nära dig och har premiär 18 september. Filmen handlar om den ensamstående fönsterputsaren John, vars liv kretsar kring sin fyraårige son Michael. Dessvärre har John bara ett par månader kvar att leva och innan han dör måste han hitta en kärleksfull familj som kan förse hans älskade son med en trygg uppväxt. Men hur bedömer han en adoptivfamiljs lämplighet bara genom att träffa dem en kort stund? Välgjort, gripande och garanterat tårfyllt.

Desto färre tårar blir det 15 september i den stora megaproduktionen Dune. Originalversionen, som bygger på Frank Roberts roman i serien Dune, hade premiär redan 1984 och räknas i dag som en riktig kultfilm. Filmen berättar historien om Paul Atreides, en ung man som måste resa till den farligaste platsen i universum för att säkra sin familjs och sitt folks framtid. Kan Paul leva upp till sitt öde?
Förväntningarna på här nyversionen är skyhöga och i den stjärntäta skådespelarensemblen hittar vi bland annat Timotee Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Jason Mamoa, Josh Brolin, Javier Bardem, Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård.

Sveriges bidrag till filmseptember kommer i form av Isabell Anderssons dokumentär Lena och komedin Suedi.
Lena beskrivs som ett ömsint porträtt av en av Sveriges mest genuina konstnärer och berättar historien om Lena Nymans liv och konstnärskap och om de kontroversiella Nyfiken-filmerna som gjorde henne världsberömd. Lena har premiär 18 september.
I Suedi avlöser skrattsalvorna varandra och filmen spås blir en modern Jalla Jalla. Kort sagt handlar den om förortskillen Mahmod Azziz, som drömmer om att bli sedd som en svensk. När han hittar 30 miljoner kronor kan han börja förverkliga sin dröm. Problemet är bara att pengarna han hittade består av gamla 500-kronorssedlar som är på väg att bli ogiltiga. Mahmod ger inte upp i första taget, men hur tvättar man egentligen 30 miljoner kronor på två veckor?

Sist ut på bioduken i september, men absolut inte minst, är den nya James Bond-filmen No time to Die. Filmen har premiär torsdag 30 september men redan från och med 15 september kan du boka biljetter. I sedvanlig ordning blir det action på klassiskt Bond-manér när James tvingas ta sig an uppdraget att rädda en kidnappad forskare.

I september kan du också se En runda till, Pinocchio, Tigrar, The courier, The father och den animerade filmen Spirit: Vild och fri. Besök gärna biorodakvarn.se för komplett filmutbud, tider och de senaste nyheterna från Helsingborgs äldsta biograf.

Röda kvarn har vidtagit en massa viktiga säkerhetsåtgärder för att ditt biobesök ska bli så tryggt som möjlig. Fram till och med 29 september tillåter man 50 besökare i salong ett och 20 besökare i salong två. Personalen fortsätter att utföra extra städning i lokalerna och kortterminalen hålls säker och ren. Det finns också handsprit i lokalerna. Röda kvarn ber sina besökare att förköpa biljetter via webbplatsen för att minska den personliga kontakten med personalen samt för att undvika köbildning på plats.

Vad: Månadens filmer
När: September
Var: Röda kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: Med Kulturkortet och Kultursommarkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie biljettpris, tio kronor på barnfilmer och fem kronor på knattebio

Lämna en kommentar