Fyra nyanser av sensommar på Sofiero

PS
Paul Svensson

Fyra veckor. Fyra installationer. Fyra kreatörer. Sofiero rundar av säsongen med Fyra nyanser av sensommar. Under fyra veckors tid får besökare vara med om något extra när parken förgylls med nya naturliga kreationer inspirerade av allt från den vilda skogen till perennerna  som växer utanför vardagsrumsfönstren. Installationerna visas både på plats i slottsparken och online med trädgårdsmästaren John Taylor som programvärd.

Det här är året där det mesta inte är som det brukar. Och så är det även på Sofiero, där sommarens upplaga av Den stora trädgårdsfesten tyvärr inte blir av. För att råda bot på det gröna suget kommer Sofiero att arrangera Fyra nyanser av sensommar istället. Det betyder fyra veckor med till antalet lika många installationer som är fyllda med idéer, inspiration och form från det som växer.

”Vi vill bjuda våra besökare på något extra under fyra veckor, både på plats i den vackra slottsparken och via digitala inspelningar. Varje vecka bjuder på möjligheter att få nya idéer och grön trädgårdsinspiration, samt ett möte med skaparna bakom de olika installationerna”, säger Martina Arnér, projektledare för Fyra nyanser av sensommar.

Naturhyllningen börjar 12 augusti, då författaren och blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt bjuder på förtrollande landskap på temat skogens festsalar. Spännande är bara förnamnet och du kan förvänta dig en härligt grön upplevelse och en hel del överraskningar. Installationen heter Med skogen som ram.

Sju dagar senare, 19 augusti, tar trädgårdsfotografen och influeraren Annika Christensen över pinnen och presenterar Mina vackra perenner. En installation som garanterat kommer att fylla besökaren med nya idéer och sann blomsterglädje för ett av våra mest älskade blomster. Här blir det både klassiska och nya bekantskaper i krukorna. Om ditt hjärta bankar extra för vackra perenner är det förstås obligatorisk närvaro, antingen på Sofiero eller online från din egen trädgård.

Det hör till god sed att avrunda sommaren med skördefest och det är något som floristen Per Benjamin tar till vara på med start 26 augusti. Med miljö och återbruk som ledsagare presenterar han säsongens vackraste blommor, blad och frukter i sin installation i slottsparken. Sofiero själva beskriver Skördefest i det gröna som magnifik.

En installation återstår. Trädgårdsmästaren John Taylor och tillika programvärden för Fyra nyanser av sensommar online bjuder på sin och Sofieros kärlek till växter med start från onsdag 2 september. Det blir ett potpurri av det sköna gröna som växer på Sofiero men också från Johns egen trädgård. Så här säger John själv om sin installation: ”Jag kan få inspiration från vilken trädgård som helst, men rabatterna på Sofiero ger mig det där lilla extra som jag behöver som trädgårdsmästare.”

Vi nämner det igen. Även om du inte har möjlighet att ta dig till Sofiero i augusti för att njuta av Fyra nyanser av sensommar på plats kan du följa det hela online via Sofieros Facebook-sida.

Vad: Fyra nyanser av sensommar
När: 12 augusti–2 september
Var: Sofiero slott och slottsträdgård
Pris: 120 kronor, fri entré med kulturkortet och för barn och unga under 18 år

Lämna en kommentar