Fyra veckor med vårtecken på Sofiero

PS
Paul Svensson

Det händer mycket på Sofiero slott och slottsträdgård med start från och med säsongsöppningen 8 april. Under fyra veckor framåt lyfter man det som är våren med nya utställningar, aktiviteter och vårtecken i den vackra slottsträdgården. Med Kulturkortet har du alltid fri entré till Helsingborgs kungligaste plats.

Sofiero slott och slottsträdgård är redo för en helt ny säsong. Fredag 8 april är det säsongsöppning och i vår bjuder man på ett späckat fyraveckorsprogram som sträcker sig fram till och med 1 maj. Varje ny vecka presenteras något nytt och det hela börjar 8–10 april. I Rhododendronhuset blir det premiär för Kullafloristens utställning, som består av ett stort påskägg inspirerat av vårens vackraste blomster. Och i Vinhuset öppnar man dörrarna till utställningen Vårens miniatyrer. Sofieros trädgårdsdesigner Sara Bratt är på plats fredag 8 april och berättar mer om de små blommande konstverken i kruka. Lördag 9 april blir det skön vårsång när kammarkören sjunger Felicitas på slottstrappan.

Påsk på Sofiero
Andra veckan, 11–17 april, handlar det mesta förstås om påsken. Ge dig ut på påskbingo och leta efter påskharar, ägg och gula kycklingar i slottsparken. Bricka hämtas i entrén. Alla som deltar har chansen att vinna ett hemligt påskägg. Helgen 15–17 april håller man kreativa målaraktiviteter i glashuset. Alla är välkomna att vara med, inga förkunskaper krävs.

Meditation och yoga
Tredje veckan, 18–24 april, är temat känslan av vår från insidan. Det blir gående meditation tillsammans med Lotta va de Vaart. Det blir också yoga i slottsträdgården. Aktiviteterna ingår i entrébiljetten men antalet platser är begränsat. Var ute i god tid och boka din plats via Sofieros webbplats. Den här veckan hittar du också två blomstrande fotoväggar som tio floristelever från Rönnowskaskolan har skapat. Här kan hela familjen fotograferas som färgglada och blomsterklädda kungligheter. Man arrangerar också växtloppis och sticklingsauktion. På sofiero.se kan du läsa mer om hur det går till med auktionen.

Mysterium och målaraktiviteter
Sista veckan, 25 april–1 maj, avrundas vårveckorna med rekreation och vackra utställningar. Den här veckan bjuder man särskilt in barn in till utställningen Vårens miniatyrer för att lösa ett mysterium. Under lördagen och söndagen har du också chansen att delta i kreativa målaraktiviteter.

I och med säsongsöppningen gäller ordinarie entrépriser på Sofiero slott och slottsträdgård. Med Kulturkortet har du alltid fri entré. Notera att själva slottet inte öppnar förrän 5 maj.

Vad: Med känsla för vår
När: fredag 8 april
Var: Sofiero slott och slottsträdgård
Entré: ordinarie entré vuxen 120 kronor, fri entré med Kulturkortet, Sofieros årskort och för barn och unga under 18 år. Barn under 16 år endast i vuxens sällskap.

Foto: Mattias Berglund

Lämna en kommentar