Gå 2 för 1 när Höganäs Museum ställer ut Lennart Rosensohn

GS
Göran Svensson

Målaren och grafikern Lennart Rosensohn skulle ha fyllt 100 år i år. Höganäs Museum och Konsthall uppmärksammar detta med en utställning som består av delar av hans samlade verk. Som innehavare av ett kulturkort kan du ta del av utställningen med Helsingborgskonstnären till rabatterat pris: kom två men betala bara för en. Utställningen äger rum mellan 24 november och 30 december.

Lennart Rosensohn föddes i Malmö men flyttade tidigt till Helsingborg. Han var en mycket flitig resenär och målade med inspiration från Marrakech i Marocko där han fångade ljuset och den röda färgen; hus och landskap studerades på Ibiza och boskap i Andalusien.
”Skånska landskap har jag aldrig varit bra på”.

Inspiration hämtades även från Bibeln och speciellt från Gamla Testamentet och i hans alster återfinns drastiska och humoristiska profeter, kungar och dansöser. Av andra målare inspirerades Rosensohn främst av målare som Matisse, Picasso och Rembrandt.
”Det finns de som påstår att rött är min dominerande färg, men det är fel. Jag har ingen specialfärg, jag arbetar bra med färgrelationer. En färg i sig själv är ingenting, först i relation till andra färger blir den någonting.”

Rosensohn var även grafiker och behärskade tekniker såsom akvatint, linjeetsning, torrnål och litografi. Han har genom åren varit representerad i Sverige på bland annat Moderna Museet i Stockholm och utomlands ibland annat Portland, USA, på Art Museum.
Lennart Rosensohn ställde ut på Höganäs Museum 1970, 1978, 1993 samt vid en minnesutställning 2000. Han dog i Spanien 1994

Vad: Utställning med Lennart Rosensohn
Var: Höganäs Museum och Konsthall
När: 24/11-30/12. Öppettider: tisdag-söndag 13-17
Entré med kulturkort: kom två men betala för en. Inträdet betalar du direkt på plats på Höganäs Museum.


Foto:
Helsingborgs museers samling, 1968 AB Helsingborgs bild

Lämna en kommentar