Gå på kalas hos en 20-åring

HW
Henrik Wilhelmsson

Kulturmagasinet firar 20 år den 20 november. Det firas med ett festligt arrangemang och du är bjuden! Kom på öppet hus mellan klockan 11 och 16. Här öppnar sig en kulturhistorisk värld som inte är så stängd som man kan tro.

I ett massivt arkiv ligger hundratusentals foton, tyger, möbler, uppstoppade djur och konst som då och då får en plats i rampljuset. Alla ting har tillhört någon, betytt något och berättat något om hur världen ser ut. Samtidigt som historien, manifesterad i ting och berättelser, omsorgsfullt förvaltas i tekniskt avancerade magasin, pågår en dokumentering av hur vår värld och Helsingborg ser ut idag. Som hur de hemlösa på gatorna har det och hur HIF:s kultur ser ut. Allt detta arbete drivs och förvaltas där Kulturmagasinet huserar på Fredriksdal museer och trädgårdar. På Kulturmagasinet jobbar registratorer och magasinspersonal som tar emot donationer av föremål, ting, prylar från privatpersoner i Helsingborg. Konservatorer ser till att de bevaras på bästa sätt.

Inte så hemligt som man kan tro

Du kanske undrar om alla dessa ting bara höljs i mörker? Den frågan är du i så fall inte ensam om. Men svaret är nej. När man väl får kläm på Kulturmagasinet, lämnar det spår överallt.

Som en del av Helsingborgs museer lånar Kulturmagasinet ut föremål till utställningar i Helsingborg. Som På gränsen, Pettson & Co. och Through the eyes of Nathalia Edenmont på Dunkers kulturhus. Är du en av de 30 000 som årligen besöker Kärnan? Kulturmagasinet planerar upplevelser med allt från utställning till kläder för utklädning i det medeltida tornet. Har du frågor om det är möjligt att röja k-märkningen av din vackra fastighet? Vänd dig till Kulturmagasinet för svar. Behöver du handfasta råd för hur du tar hand om gamla föremål eller behöver information om kulturmärkta hus? Eller vill veta mer om en viss fastighet i stan? Kontakta Kulturmagasinet. Säkert händer det att du undrar över en viss skulptur på stan, ser en målning på mormors ålderdomshem eller tar en selfie med Henrik Larssons anlete vid Pålsjöbadet. Kulturmagasinet igen. Det är Kulturmagasinet som har den ledande rollen när offentlig konst väljs ut till skolor, vårdhem, gator och torg. 

Helsingborg just nu

Sedan ett år tillbaka har Kulturmagasinets fotograf och antikvarie skildrat de som inte alltid kommer till tals när historia skrivs. Under ett år har de följt hemlösas vardag i Helsingborg. Resultatet kan du se i utställningen Sorry att jag finns i Klintmans hörna på Dunkers (till och med 8/1 2017). Några saker som har tillhört hemlösa, missbrukare, samt tiggare från Rumänien finns nu bevarade i Kulturmagasinet och berättar något om vår samtid. I skrivande stund följer samma fotograf och antikvarie flyktingar som nyss anlänt och deras första tid i Sverige.

Fira med historia och tårta

Huset där Kulturmagasinet breda verksamhet håller till har nu funnits i tjugo år. Därför blir det kalas den 20 november där du som helsingborgare, arvtagare och eventuell givare av kunskap, historia och historier, är speciellt inbjuden. Kom och få dig en visning och se de ”hemliga” samlingarna i arkiven. Ta en bit tårta medan du tar del av Helsingborgs historia. Bli porträttfotograferad i historisk stass (som i bilden ovan) i en antik fotostudio. Bland mycket annat. 

Upptäck Kulturmagasinet 20 november klockan 11-16.

Barn är välkomna och entrén är fri. Se hela programmet på Kulturmagasinets hemsida

Passa på att låta dig fotograferas i historiska kläder under Kulturmagasinets firande. Foto: Anna Bank, fotograf på Kulturmagasinet

Läs artikel om ett 20-årigt minne.