Gå på trerätters kulturdejt i Helsingborg

PS
Paul Svensson

Men förvänta dig ingen mat, för det är inte den typen av trerätters det handlar om. En trerätters kulturdejt handlar om tiden omkring dig och vad du har upplevt, hur ditt liv ser ut i dag och i vilken riktning du är på väg. Låt miljöerna och energin på tre av Helsingborgs kulturplatser nära ditt samtal och dina tankar.

Två personer. Eller tre och kanske till och med fyra, det går också bra. Det är också okej att gå på trerätters kulturdejt på egen hand. Gå på dejt med dig själv är mer stärkande än du tror. Nåja, tillbaka till innehållet igen. En trerätters kulturdejt tar dig från det som varit till det som är och vidare till det som kommer. Låter det luddigt? Häng kvar, för det kommer att bli tydligare.

Förrätten är det som varit och det är där kulturdejten börjar. Och när vi tänker på det som varit i Helsingborg är det omöjligt att inte få en bild i sitt inre på en av stadens mest utmärkande historiska byggnader. Den står där varje dag och en gång i tiden var den till och med livsviktig för helsingborgarnas säkerhet. Ja, det är förstås i Kärnan som kulturdejten börjar. Vad ska ni då göra? Jo, konceptet är sådant att du och ditt sällskap (om du inte går på egen hand) ska prata om det som varit. Fokus ligger på er själva, inte platsen. Kärnan är bakgrunden som startar samtalet och ger er inspiration om svunna tider. Vad finns det egentligen i ditt eget förflutna som behöver vädras eller lyftas tillsammans med ditt sällskap? Det kan handla om allt möjligt, bara det är relaterat till det som varit i ditt liv. Kanske vill du lyfta ett särskilt bra minne och berätta hur det har påverkat dig. Om du väljer att gå ensam kan du använda platsen för att begrunda dina egna minnen; lyckliga, tårdrypande, stärkande med flera. Passa på att städa i ditt eget sinne, det kan göra under för den mentala hälsan. Du kan se klivet upp på det första trappsteget och hela vägen upp till toppen av Kärnan som din egen personliga klättring mot nya höjder.

Från det som varit till det som är. Och då styr du raskt riktningen till Helsingborgs mest moderna byggnad. Ja, det är dags att gå inom Dunkers kulturhus. Här möter du nutiden i sin finaste arkitektoniska form. Dunkers kulturhus är en plats som berör, förändrar och sätter dina tankar i omlopp. Precis vad som är viktigt för nästa del på kulturdejten, huvudrätten. Prata om det som händer i ditt liv just nu. Är det arbetsrelaterat? Kanske handlar samtalet om ditt förhållande till din partner, dina barn eller någon du är nyfiken på och slänger blickar mot då och då. Det kan också vara något helt annat, dina tankar för dagen. De må vara stora, små eller någonstans däremellan. Den enda regeln är att fokus ligger på det som händer i ditt liv just nu. Du kan se det som den stora huvudrätten i den här kulturella trerätters dejten.

Och vad händer då när du är färdig med huvudrätten? Ja, du gissade helt rätt. Det är nu dags att avrunda med dessert. På förhand kanske den sista kulturplatsen känns något otippad för att prata om den ovissa framtiden. Välkommen till Fredriksdal museer och trädgårdar. Håller inte de på med historia där, kanske du nu tänker. Och visst handlar mycket om historia på Fredriksdal, men det är också en plats där man arbetar för att bevara det som varit för framtida generationer. Dessutom är den gröna miljön den perfekta grogrunden för att prata om det som kommer. I naturen kan du ladda om din mentala energi och låta den föra dina tankar framåt i livet. Vilka framtidsdrömmar har du? Går du och väntar på ett tecken att ändra om i ditt liv? Nytt arbete? Drömmar? Framtiden är gömd i ett dunkel för oss alla, men att prata om den går förstås hur bra som helst.

Sådär enkelt är det att gå på trerätters kulturdejt i Helsingborg. Och det fungerar precis lika bra att flyga solo som att göra sällskap med någon annan som är nyfiken på att dela med sig av sitt liv och samtidigt lyssna på vad du själv har att säga. Lycka till på dejten.

Vad: Trerätters kulturdejt i Helsingborg
När: När du själv har tid
Var: Kärnan, Dunkers kulturhus och Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Fri entré med Kulturkortet

Lämna en kommentar