Gå Walk The Line och möt glas som är skört, poetiskt och starkt

HW
Henrik Wilhelmsson

Upplev en utställning som i grund och botten är gjord av sand. Men i smält form och då blir det genast spännande. Är du nyfiken på vad svensk glaskonst erbjuder idag är ett besök på Dunkers ett måste!

Utställningen Walk The Line visar nio konstnärers uttryck som var och en tar avstamp utifrån olika traditioner, arbetsmetoder och myter kring materialet glas. Besökaren får möjlighet att vandra i poetiska landskap gjorda i glas, stiga in i mörka rum med grönt lysande uranglas och möta lackat punkglas i graffitiestetik. Walk The Line visar framtidens glaskonst redan nu. Det bubblar av vitalitet, mångfald och nya uttryck.

Deltagande konstnärer: Ingalena Klenell, Karl-Magnus Nilsson, Nina Westman, Fredrik Nielsen, Birgitta Ahlin, Sirkka Lehtonen, Ditte Johansson, Terese William Waenerlund, Åsa Jungnelius. Konstnärspresentationer finns här.

Men glas – vad är det?

Glas är en oorganisk smälta som har stelnat till fast form utan att kristalliseras. Råmaterialet till en vanlig form av glasmassa består av sand (59 %), soda (18 %), dolomit (15 %), kalksten (4 %), nefelin (3 %) och sulfat (1 %). När man framställer färgat glas tillsätts olika metalloxider eller ämnen som fosfat, selen och guld.

Man tror att glas för första gången tillverkades i Syrien ca 5000 år f.Kr. Användningen av glasmassa inskränkte sig då till att ”glasera” föremål av sten och lera. Tekniken att blåsa glas uppfanns ungefär 50 f. Kr. I århundraden tillverkades praktiskt taget alla glasföremål med den tekniken, till och med fönster- och spegelglas. För dessa glastyper blåste man korvformade glascylindrar, som sedan klipptes upp och kavlades plana på ett marmorbord.

Glasblåsning är en teknik som idag främst används för att framställa konstglas. I Sverige utbildas glasblåsare på Riksglasskolan i Pukeberg.

Walk The Line visas på Dunkers kulturhus 30 september – 18 mars 2018. Vernissage: fredag 29 september 18:00-20:00Specialvisning: lördag 30 september 13:00

Läs mer om Walk the Line.