Gammal mölla blir som ny
Danska möllan och holländaren. Idag heter den Ringstorps mölla och har en plats långt borta i Fredriksdals östra hörn. I sommar ska nya vingar och bjälkar vara på plats. Här kan du kika in i det pågående renoveringsarbetet på Fredriksdal.
År 1929-1931 togs Ringstorpsmöllan ner och byggdes upp på Fredriksdal. När vingarna fungerar används möllan för att mala mjöl vid arrangemang som till exempel Mikaeli marknad.
Möllan renoveras, mars-juni 2016
För fem år sedan slet en storm av vingarna och skadade balkongen på Ringstorpsmöllan. Nu jobbar snickarna Jesper Johansson och Björn Johansson för Michael Anderséns firma Byggnadshantverk i Helsingborg AB för att möllan ska bli brukbar igen.
När de sätter igång med renoveringsarbetet i mars är bland annat möllans axel utdömd.
– Vi renoverar inifrån och ut: vi har bytt mellanlägen på stjärnhjulet som är angripna av strimmiga trägnagare. Målet är att få hättan att snurra igen, berättar Jesper Johansson.
Utvändigt har taket, som täckts med spån och stickor, lagats för att hela kvarnkroppen sedan tjäras.
Den stora utmaningen är att byta ut den gamla axeln och ersätta den med en ny. Högst upp, under hättan, sitter kronhjulet. Genom hjulet går den murkna axeln som ska bytas ut. Snickarna har säkrat hjulet med band för att kunna lossa axeln. Planen är sedan att såga sönder den bit för bit med motorsåg. Den nya ska sedan vinschas in i möllan med lyftkran.
– Det är mer nervöst än vanligt, medger Jesper Johansson. Den är tung, axeln!
Några dagar senare efter kan Kulturkortet meddela att operationen med axeln har gått bra och snickarna hälsar att de lever. I nuläget är allt som var dåligt i möllan borta. Även väderbjörnen, på vilken vingaxeln vilar, var genomrutten och en ny har sågats till av en stock. När det blir väder är det dags att tjära möllan.
Tills dess får möllan en paus.
En kort historik om Ringstorparen
Skåne, tidigt 1800-tal. Landskapet är flackt, jorden bördig och vinden har fritt spelrum. Under 1700-talet hade väderkvarnarna blivit ett karakteristiskt inslag. Bönderna hade blivit fria från adeln som tidigare hade ägt stora delar av gårdarna i Skåne. Möllan blev då en maktfaktor i bondesamhället, en rättslig och skattemässig frihetssymbol för böndernas befrielse från det feodala förtrycket.
I Ringstorp i nordvästra Helsingborg byggde dansken Fredrik Kamph en mölla. Naturligtvis blev den kallad Danska möllan. Typen var holländsk, något som var ovanligt år 1803. Till skillnad från stabbamölla, en annan vanlig mölltyp, där hela kvarnen vreds på en stabba, är det endast Holländarens hätta som vrider kvarnens vingar mot vinden.
När bygget var klart väntade protester från andra kvarnägare. Kanske var det avundsjuka eller skepsis till det nya som väckte protester? Då Fredrik Kamph inte hade svenskt medborgarskap bestämdes det hur som helst att han inte hade lov till att bedriva verksamhet i Sverige och tvingades sälja möllan. Billigt, dessutom. Under drygt ett decennium vandrade möllan mellan olika ägare tills mjölnaren Nils Sjunnesson köpte ”Ringstorparen” 1829. Möllan drevs av släkten Sjunnesson tills kvarnrörelsen upphörde 1914. 1929 monterades möllan ner för att flyttas till Fredriksdal.
I bildspelet:
1. Ringstorpsmöllan nedmonteras 1929 för att åter byggas upp på Fredriksdals friluftsmuseum. 2. Vi trodde att det var Ringstorparen men efter samtal i nedan kommentarsfält, verkar det som att det är Gustav Jöns mölla.3: Möllan på sin ursprungsplats på Ringstorp, Helsingborg. 4. Möllan under våren 2016. 5. Snickarna Björn Johansson och Jesper Johansson. 6. Snickarna löser problemet med hur de ska få ut den gamla axeln för att ersättas med en ny.
Alla gamla bilder är tagna av Thorsten Mårtensson runt 1929. Övriga av Katarina Fagerström.
Läs mer om möllan: