Gatuteater för familjen

HW
Henrik Wilhelmsson

29 juli är det återigen dags för den årliga gatuteaterfestivalen Passage i Helsingborg och Helsingör som arrangeras av Dunkers kulturhus och Helsingör teater. I vanlig ordning kommer teatern till dig och inte tvärtom. Stadens gator och torg fylls med spontana, akrobatiska, dramatiska och humoristiska händelser. I år är det dessutom fler artister som riktar sig till familjen.

Gatuteatern har varit ett bejublat inslag på båda sidor av sundet som gjort städerna levande på ett kreativt och inspirerande vis. Kulturakter och konstnummer från hela världen har gjort våra offentliga platser till teaterscener och i år är inget undantag. Familjen kan till exempel börja med att kliva in i Mongoliet som vid tillfället flyttats från Asien till Stadsparken i Helsingborg. Los Galindos bjuder in till föreställningen Maiurta, i en jurta, ett mongoliskt tält med levande orientalisk musik. Som extra twist möts du av magi och intimitet i form av nycirkus från Katalonien när du kommer in. En familjeföreställning från fem år. När: 29 juli 13:00 och 16:00, 30 juli 15:00 och 19:00 (begränsat antal platser – först till kvarn).

Humor och värmeBetydligt närmare ifrån, från Malmö, kommer Banditsagor med föreställningen Häxan utan namn. En nyskriven saga som ställer sig på häxans sida. Det som verkar farligt och skrämmande visar sig vara något helt annat – ett lekfullt sätt att göra upp med myten om det onda. Det utlovas humor och värme med sång, musik och fysisk teater. Familjeföreställning för hela familjen riktar sig främst till barn mellan 6 och 9 år. När: 1 augusti 10:00 Dalhems skolgård, 1 augusti 14:00 Grönområdet ”Kälkbacken” i Närlunda, 2 augusti 10:00 Planteringsvägen 36 inne på gården på Planteringen, 2 augusti 14:00 Furutorpsparken.

Som smultron på ett stråStaffan Björklunds teater kommer också till Helsingborg och denna gång med teatern Tre på ett strå. Tre historier får upplevas med dockor av naturens egna material. Staffans värme och glädje sägs smitta av sig till varje besökare och efter föreställningen blir det workshop där barnen får göra egna dockor inspirerade av föreställningen. En föreställning för alla åldrar. När: 31 juli 10:00 Ödåkra – gräsmattan bakom Björka kyrka, 31 juli 13:00 Vittraskolans skolgård Adolfsberg, 1 augusti 10:00 och 14:00 Maria Park Borggården.

Festivalen pågår fram till och med 3 augusti och schemat är fullspäckat med härliga upplevelser på båda sidor av sundet. En fin chans att möta en lång rad svenska, danska och internationella artister på gator och torg och uppleva våra två vackra grannstäder i ett teatraliskt ljus.

 

Fullständig information, program och pressbilder: www.passagefestival.nu

Kontaktperson: Eva Åkesson Eva.Akesson2@helsingborg.seeller 0762 – 41 22 41