Gengångare går igen på stadsteatern

PS
Paul Svensson

Hur står sig en på pappret odödlig klassiker från 1883 i en modern tidsålder där gemene man knappt ens rynkar på näsan åt jordens undergång? Helsingborgs stadsteater tar sig an Henrik Ibsens skandalomsusade Gengångare tillsammans med regissör Helle Rossing. Föreställningen har premiär 5 februari och med Kulturkortet får du 70 kronor rabatt på entrébiljetten till föreställningen som en gång i tiden ansågs för hemsk att sätta upp.

Det ska sägas redan från start. Den här versionen av Gengångare är en nyskriven version. Grundpremissen är förstås den samma, men regissör Helle Rossing och dramatiker Hanna Nygren har ändå tolkat det hela på sitt sätt. Gengångare är en berättelse om hur det förflutna förföljer oss alla. Förr eller senare kommer våra synder ikapp oss vare sig vi vill det eller inte. Om Henrik Ibsens synder flåsade honom i nacken efter premiären 1883 låter vi förbli osagt.

Stora utmaningar för regissören
I dag skulle förmodligen de flesta inte ens lyfta på ett ögonbryn gällande innehållet i originalföreställningen. På sin tid skapade det en moralisk storm och orsakade en mindre skandal på grund av ämnena som togs upp. I Gengångare varvades könssjukdomar med incest och aktiv dödshjälp. Förvisso laddade ämnen även i dag, men knappast något som orsakar några rubriker eller får publiken att hålla andan. Enligt regissör Helle Rossing har detta varit en av de stora utmaningarna med den nya föreställningen.

En klassiker med glimten i ögat
Har du Kulturkortet sparar du hela 70 kronor på biljettpriset. Ordinarie pris är 280 kronor, 210 kronor med Kulturkortet. Bara det i sig är värt en stående ovation.
Biljetter köper du via Helsingborgs stadsteaters webbplats.

I rollerna ser vi Gustav Berg, Cecilia Borssén, Tobias Bovin, Elin Norin och Per Graffman. Gengångare är skapat i samarbete med regissör Helle Rossing, dramatiker Hanna Nygren samt scenograf och kostymdesigner Siri Areyuna Wilhelmsson. Föreställningen är två timmar och trettio minuter inklusive paus.

Från och med 1 december 2021 måste alla besökare som är över 18 år visa upp ett giltigt vaccinationsbevis vid besök på Helsingborgs stadsteater.

Vad: skräck med glimten i ögat
När: 5 februari–12 mars
Var: Helsingborgs stadsteater
Pris: ordinarie pris 280 kronor, 210 kronor med Kulturkortet

Foto: Malin Arnesson

Lämna en kommentar