Gert Wingårdh flyttar in på Sofiero slott

PS
Paul Svensson

Han är hela Sveriges arkitekt och även multikonstnär och programledare för det populära tv-programmet Husdrömmar. Nu har du chansen att ta del av Gert Wingårdhs långa karriär och en del av hans inre tankar i utställningen 100 % Wingårdh. Utställningen visas i slottet på Sofiero till och med 24 september och ingår i ordinarie entré.

Gert Wingårdh har hunnit med det mesta under sin snart fem decennier långa karriär. Han har skapat flera berömda byggnader, nu senast det läckra vattentornet i Helsingborg. I utställningen 100 % Wingårdh delar han med sig av olika arkitektprojekt, både i skiss- och modellform, och bjuder samtidigt på några av sina innersta tankar som hållit honom sällskap under den kreativa processen. Det här är en utställning som visar och berättar mer om hela Sveriges arkitekt på en personlig nivå.

Från byggskiss till det personliga
Enligt Gert själv var det viktigt redan från början att utställningen skulle ha en högst personligt touch. Det är lite av hans signum att kombinera det professionella med det personliga. I en intervju med Sofiero berättar han bland annat att texterna som finns att läsa i utställningen är en naturlig förlängning av hur han mådde när hans pappa gick bort.

En hyllning till en av Sveriges bästa arkitekter
Men i grunden är utställningen förstås av en hyllning till en av Sveriges största arkitekter. Gert Wingårdh har ritat och skapat fantastiska kreationer i nästan fem decennier. Utställningen presenterar fem projekt signerade Gert Wingård. Projekten har på något sätt skapat nya vägar för den folkkäre arkitekten.

Wingårdh har bland annat mottagit sex Kasper Salin-pris, vilket är fler än någon annan svensk arkitekt. Det sjätte Kasper Salin-priset fick Gert för det nya vattentornet i Helsingborg. Oavsett om du är intresserad av arkitektur och Gerts byggen i allmänhet eller uppskattar Wingårdh från tv ska du inte missa utställningen 100 % Wingårdh. Med Kulturkortet har du fri entré.

Vad: arkitektur från hjärtat
När: 5 maj–24 september
Var: Sofiero slott
Entré: ordinarie entré 120 kronor, fri entré med Kulturkortet och för barn och unga under 18 år.

Foto: Andy Liffner

Lämna en kommentar