Gratis hjärnfika

DN
Dennis Nilsson

Nu har Dunkers Filosoficafé varit med så länge att vi nog måste börja benämna det som en kulturklassiker. Men tröttnar det gör inte folk, det verkar finnas ett icke sinande intresse för att dela med sig av sina tankar. Och det är klart att med ämnen som makt, ånger och sanning så lär ju denna vårsäsong inte bli ett undantag. 13 februari drar det igång.

Denna vår är det husfilosofen Tulsa Jansson som leder samtalen och sätter både tankar och samtal i omlopp. 13 februari 18.00 är årets första Filosoficafé och ämnet är inget mindre än något som många av oss strävar efter på ett eller annat sätt, makt. Alla känner vi någon med maktbehov, kanske är det du? Men är makt något man kan ha och mista, är det en relation, något som bestäms av yttre omständigheter eller försvinner makten när man själv slutar tro på den? Oavsett, detta kan bli ett mä(a)kta spännande samtal.

19 mars 18.00 följs maktsamtalet upp med ett ämne som är ganska nära besläktat med makt, nämligen ånger. All har vi ångrat oss och haft den där plågande känslan av något som skaver. Men vad får vi ut av vår ånger? Kan det kanske till och med vara något positivt, ett bevis för att vi lärt oss något? En kaffe i Atriet denna kväll lär knappast bli något du ångrar.

Så, då är makten och ångesten avhandlad och sanningen knackar på dörren 16 april klockan 18.00.  Att tala sanning är något vi anser vara bra men finns det kanske andra sidor av det myntet? I en tid av fake news och hela världens tyckande i din mobiltelefon så jagar vi ju ständigt den där sanningen. Vad är den, finns det flera sanningar eller finns den över huvud taget?

Då var det konstaterat. Det går inte ens att skriva en artikel om Filosoficafé utan att det poppar upp en massa olika frågor. För att ta död på dessa så är det bara till att kila ner till Dunkers Atriet (entréplan) vid dessa tillfällen, lyssna till Tulsas ämnesintroduktion och sen delta på ditt egna lilla sätt. Vill man inte snacka utan bara sitta tyst i ett hörn och knåda sina egna funderingar så går det minst lika bra, där är vi alla människor. Dessutom är det väldigt gratis.

Vad: Filosoficafé på Dunkers kulturhus
När: 13 februari, 19 mars, 16 april
Var: Dunkers kulturhus
Pris: Fri entré

Lämna en kommentar