Grattis, Fredriksdal firar 100 år 2018

HW
Henrik Wilhelmsson

1918 skänkte Gisela Trapp Fredriksdals ägor till Helsingborgs stad. Detta kommer att firas ordentligt under hela 2018 på Fredriksdal men även i city. Det är trots allt bara en gång man får blåsa ut 100 ljus i tårtan och då är det lika bra att göra det ordentligt.

Vad gjorde du den 19 mars 1918? Förmodligen var du inte ens född, precis som undertecknad och majoriteten av invånarna i Helsingborg. Men en som verkligen var i farten på den tiden var kreatören och dunderkvinnan Gisela Trapp. Faktum är att hon var så mycket i farten att hon inte ens hade tid att klippa gräsmattorna och påta i rabatterna på Fredriksdal längre. Lösningen? Hon skänkte ägorna till Helsingborgs stad och 100 år senare är det dags att fira detta fantastiska klipp. Räkna med ett år med lite mer kaffe och kaka än vanligt.

För dig som är Kulturtant betyder detta en uppsjö av roliga arrangemang och intressanta utställningar på Fredriksdal under 2018. Gratis är gott och självklart har du som rockar Kulturkortet fri entré under hela kalasåret (alla andra över 18 år måste betala 70 spänn per besök). Ett helt års firande på ett och samma kort låter nästan för bra för att vara sant. Det är det inte. Gisela Trapp står för historien, Helsingborgs stad för platsen och vårt fina kalaskort för den fria entrén. Det betyder att varje gång du vill ta en snygg bild på dig själv med en historisk bakgrund (eller med ett bökande svin) och använda hashtaggen #fredriksdal100år står Fredriksdal till ditt förfogande under hela 2018. Grymt bra tycker vi.

Vi måste dock erkänna att partajet smygstartar med en allmän tillställning på Kulturmagasinet den 17 mars. På dagen är det då 99 år och 363 dagar sedan Helsingborgs stad tog över familjen Trapps privata trädgård och gjorde om det till ett av Sveriges största friluftsmuseum. Och sen är det också det här med 6 juni. Då planeras det en folkfest med ett kombinerat jubileumskalas och nationaldagsfirande. Ja, det kommer att vara fri entré då också. Men två gånger är egentligen bara en gång, eftersom en gång är ingen gång.

Hur som helst är 2018 Fredriksdal och helsingborgarnas år. Ingen ska missa att det är ett jubileumsår. Vi kommer givetvis att rapportera om alla kalasroligheter i god tid, oavsett om de händer på Fredriksdal eller i city. Vi tror att 2018 kommer att bli ett år att minnas på Fredriksdal och starten på 100 nya år med fri entré för alla Kulturtanter.

Vad: Fredriksdal firar 100 år När: Hela 2018 Var: Fredriksdal museer och trädgårdar Pris: Fri entré fram till säsongspremiären 29 mars. Ordinarie pris: 70 kronor. Fri entré med Kulturkortet och för barn 0-18 år.