Guidade turer och lekar via ny informationspunkt vid Kärnan

PS
Paul Svensson

Kulturförvaltningen i Helsingborg har ordnat ungefär 20 praktikplatser till Helsingborgs unga i projektet Kul i Slottshagen. Under hela sommaren kommer ungdomarna att finnas på plats vid en ny informationspunkt vid Kärnan i Slottshagsparken, där besökare kan komma förbi för guidade turer, för att låna spel men också för att få information om vad som händer i Helsingborg i sommar.

I Covid-19-tider får man göra det bästa av situationen och det är därför som det just nu står en stor container på plats framför Kärnan. En container som kommer att stå där hela sommaren. Den är kanske inte särskilt tidsenlig, men otroligt praktisk. Och anledningen är lika enkel som den är genial. Den här containern är nämligen en ny besökspunkt för information och aktiviteter i Helsingborg och den har öppet vardagar från klockan 10.00 till 17.00.

Nu kanske du undrar vad du kan få hjälp med vid den där containern. Lite gott och blandat, som det så fint brukar heta. Kort sagt erbjuder praktikanterna guidade turer och ser även till att besökare håller sig sysselsatta hela sommaren. Den längre versionen handlar om intressanta turer i Slottshagparken där praktikanterna berättar om den spännande historien bakom Kärnan och Helsingborgs medeltida historia. Varje dag arrangeras tre guidade turer och klockslagen att hålla reda på är 11.00, 13.00 och 15.00. Förutom guidade turer har besökare även möjlighet att låna spel som kubb och badminton, testa att gå på styltor, hålla ett medeltida svärd, posera bakom tavelramar med Kärnan som bakgrund samt få mer information om vad som händer i Helsingborg den här sommaren. För turister är den här informationen extra värdefull då de kan få reda på annat som finns att göra i staden och hur de tar sig dit. För familjer finns det även finurliga pyssel, knep och knåp att sysselsätta sig med.

Kul i Slottshagen är en del av Helsingborgs stad praktikprogram för sommaren 2020, som är ett övergripande samarbete mellan olika förvaltningar i staden. Praktikanterna inleder sin praktik med ett par dagars utbildning för att lära sig guidningstekniker samt för att läsa på om Kärnan och Helsingborg. Personal från Dunkers kulturhus och Kulturmagasinet står för utbildningen. Eftersom området vid Kärnan är ett av de mest besökta för turister i Helsingborg är det viktigt att praktikanterna är pålästa. Kul i Slottshagen har öppet vardagar mellan 10.00–17.00 (undantag vid dåligt väder).

Vad: Kul i Slottshagen
När: Vardagar 10.00–17.00 fram till och med 14 augusti
Var: Slottshagsparken i Helsingborg
Pris: Gratis för alla

Wilma Karlsson på styltor, Nova Olausson med informationsmaterialet och den ”dubbande riddaren” Leaah Ninic Nilsson är hårt arbetande sommarpraktikanter på Kul i Slottshagen där man kan få information, bli guidad och erbjudas lekar. Här tillsammans med platsansvarig Louise Kristiansson. Foto: Göran Svensson

Lämna en kommentar