Guldbaggevinnare på Röda kvarn i februari

PS
Paul Svensson

I februari visar man både nya filmer och gamla klassiker på Röda kvarn i Helsingborg. I biosalongerna blandas det friskt och det blir allt från Stanley Kubricks The Shining till verklighetsbaserade filmer som Penguin Bloom och Tove. I februari visas också två av årets stora Guldbaggevinnare, The Charter och Spring Uje Spring.

Det är sällan man ska gå händelserna i förväg, men när det kommer till film känns det alltid bra att veta att vi har något att se fram emot. I februari har inte mindre än fyra nya filmer premiär på Röda kvarn. Lägg datumen 10, 12 och 27 februari på minnet.

Först ut är det romantiska komedidramat Dating Amber. Filmen handlar om de två tonåringarna Eddie och Amber, vars vardag är allt annat än lätt när hela skolan de går på misstänker att de är gay. För att underlätta livet bestämmer sig de båda för att bli tillsammans, men snart inser de att en påhittad relation kan vara minst lika komplicerad.
Två dagar senare är det dags för ytterligare två nya premiärer, Penguin Bloom och Roald Dahls Häxorna. Den förstnämnda filmen bygger på den sanna historien om Samantha Bloom, en äventyrlig kvinna som bryter ryggen i en olycka och blir paralyserad från bröstet och ner. Läkeprocessen är allt annat än lätt och det är inte förrän Samanthas barn tar hem en skadad liten skata som Samantha börjar se en ljusglimt i livet igen. Filmen bygger på den bästsäljande boken med samma namn och i huvudrollen ser vi Naomi Watts.
Månadens nya barnfilm heter Häxorna och bygger på Ronald Dahls berättelse med samma namn. Stjärntätt, actionladdat och späckat med fräcka effekter.
I slutet av månaden får vi bekanta oss med Tove, kvinnan bakom de charmerande mumintrollen. Filmen utspelar sig i Helsingfors 1945 och handlar om Tove Janssons liv och konstnärskap. Bland annat får vi här reda på att Tove blev inspirerad av verkliga personer när hon började skriva och måla berättelsen om Mumintrollen.

I väntan på februaris premiärer finns det förstås en hel del annat att njuta av i biosalongerna på Röda kvarn. På repertoaren just nu hittar vi Sounds of Metal, Bageriet på Portobello Road, Marie Curie och två av årets stora Guldbaggevinnare, Charter och Spring Uje Spring. Spring Uje Spring vann för bästa film, bästa manus och bästa manliga huvudroll.

Precis som i januari gästas även februari av Stanley Kubricks klassiker The Shining samt J.K. Rowlings Harry Potter. Tillhör du de modigare biobesökarna ska du inte missa skräckfilmen The Shining, som visas lördag 6 februari. Det är den extra långa versionen av filmen som gäller, men se till att vara ute i god tid då det bara finns åtta platser i salongen. Om du tycker att The Shining är lite läskig visas också Harry Potter och Hemligheternas Kammare samma helg, 6 och 7 februari.

Vad kan du om Sandro Botticelli? Om du är konstintresserad ska du inte missa den här dokumentären. Tyvärr får du inte någon kulturkortsrabatt, men uppskattar du renässansens Florens och har lite tid över i februari kan det ändå vara värt att slå dig ner i biofåtöljen och lära dig mer om konstnären som än i dag fortsätter att inspirera kreatörer över hela världen.

Röda kvarn har vidtagit en massa viktiga säkerhetsåtgärder för att ditt biobesök ska bli så tryggt som möjligt. Det betyder att det bara finns åtta platser per filmvisning, man utför extra städning på toaletterna, torkar av handtag flera gånger om dagen och kortterminalen hålls säker och ren. Det finns också handsprit i lokalerna. Röda kvarn ber även sina besökare att förköpa biljetter via webbplatsen för att minska den personliga kontakten med personalen. Besök gärna biorodakvarn.se för komplett filmutbud, tider och de senaste nyheterna från Helsingborgs äldsta biograf.

Vad: Biomys på Röda kvarn
När: Februari
Var: Röda kvarn, Karlsgatan 7, Helsingborg
Pris: Med kulturkortet har du alltid 20 kronor rabatt på ordinarie biljettpris och tio kronor på barnfilmer

Lämna en kommentar