Gunnar Bergdahl gästar Röda Kvarn

HW
Henrik Wilhelmsson

Döden gör sig ständigt påmind på bioduken och i scenkonsten. Lördagen 24 mars kommer filmregissören Gunnar Bergdahl samt chefer från Helsingborgs teater och konserthus till Röda Kvarn för att samtala om slutet och vad det betyder för den kreativa processen. Det blir en späckad eftermiddag med filmvisning, samtal och mingel på Helsingborgs äldsta biograf. Har du ett Kulturkort får du dessutom 20 kronor rabatt på biljettpriset.

Döden. Hen är oundviklig och fascinerande, men samtidigt skrämmande. Lördagen 24 mars spelar döden en stor huvudroll på Röda Kvarn i ”Ständigt levande – ett samtal om döden inom film- och scenkonsten”. Hedersgäst är Gunnar Bergdahl, filmregissör och tidigare kulturchef på Helsingborgs Dagblad. Under eftermiddagen visas inte mindre än fyra filmer i regi av Bergdahl: Ingmar Bergman: Intermezzo, Tystnadens röst, Spår och till Sista andetaget.

Eftermiddagen bjuder även på djupa diskussioner när Ulf Dahlström samtalar med Gunnar Bergdahl, Kajsa Giertz och Fredrik Österling om döden som ett återkommande tema på scenen. Är det någon skillnad på hur publiken ser på döden i dag? Och vad betyder egentligen döden som begrepp för klassisk musik och moderna teateruppsättningar?

Eftermiddagens program 13:30 Introduktion och filmvisning – Ingmar Bergman: Intermezzo i regi av Gunnar Bergdahl. 14:25 Samtal med Gunnar Bergdahl, Kajsa Giertz och Fredrik Österling. Moderator: Ulf Dahlström, Helsingborg Arena & Scen 15:25 Kort bensträckare. Kaffe till försäljning och tas med in i salongen. 15:40 Filmvisning – Tystnadens röst, Spår och Till sist andetaget i regi av Gunnar Bergdahl. 16:20 Avslutande reflektioner 16:30-18:00 Mingel i Röda Kvarns övre foajé.

Temat för dagen må vara döden, det slutgiltiga, den sista resan … men eftermiddagen lär bli allt annat än dödstråkig. Biljetter köper du på Röda Kvarns hemsida. Har du ett Kulturkort i fickan (eller i mobilen) kostar biljetten endast 75 kronor.

Vad: Ett samtal om döden inom film- och scenkonsten När: 24 mars Var: Röda Kvarn i Helsingborg Pris: 75 kronor med Kulturkortet och för dig som studerar. Ordinarie pris är 95 kronor.