H55 i pytteformat

TE
Tommy Esbjörnsson

Mellan den 10 augusti och 28 augusti 1955 pågick den nu mytiska stadsutställningen H55. Utställningen hade en internationell utblick med fokus på arkitektur, bostäder och formgivning. Nu kan man uppleva hela H55 på Dunkers kulturhus i Helsingborg, bara genom att svepa med blicken.

I den lokalhistoriska utställningen På gränsen på Dunkers kulturhus visas en fantastiskt detaljerad, drygt fem meter lång, modell av utställningsområdet H55 samt en skärmutställning, film och flaggor. Hela modellen är tillverkad av återvunnet, kasserat eller överblivet material. Upphovsmakare är Rolf Sjölander som är möbelsnickare, problemlösare, samlare och lokalhistoriskt intresserad. Det tog honom tre år att slutföra H55-modellen, som tidigare varit utställd på bland annat skolmuseet i Helsingborg.

Det rör sig som sagt om återbruk. Allers silvriga luftballong rör sig till exempel upp och ned med hjälp av en gammal, fullt synlig, skivspelare under modellen. Grunden, som modellen står på, är en gammal sänggavel. De över 300 figurerna är uppbyggda av telefonkablar och knappnålar. Byggnadernas tak och väggar är bland annat av frigolit från Rolfs badrumsrenovering. En del av lampbelysningen är gjord av små plastsvärd. För att blanda ihop historiska citatmaskiner – man tager vad man haver är uppfinningarnas moder.

Den här delen av hemsidan visar innehåll från YouTube. Genom att fortsätta godkänner du GDPR och Sekretesspolicyn.

Modellen visas till och med 12 september 2020 och har fri entré.

Modell: Rolf Sjölander
Film: Sven Klevtorp, Sundskanalen
Flaggor: Kennet Karlsson, ordförande i Helsingborgs museiförening

Vad: H55
När: Visas till och med 12 september 2020
Var: Dunkers kulturhus, i utställningen På gränsen
Pris: Fri entré

Lämna en kommentar