Hälsa på djuren på Fredriksdal

PS
Paul Svensson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

De bökar i leran och pickar i jorden, de leker och mumsar på de gröna gräsmattorna under vår- och sommarsäsongen. Har du någonsin hälsat på Fredriksdals lokalinvånare? Fredriksdal museer och trädgårdar är hem till flertalet sällsynta lantrasdjur så som linderödssvinet och vänekon, nordsvensk brukshäst och skånsk blommehöna. Och förstås de populära, om än lite vanligare stallkatterna, Gisela och Ivar.

På Fredriksdal museer och trädgårdar arbetar personalen för att bevara det som varit för att dagens besökare och framtida generationer ska kunna njuta av det. Ungefär som tidens superhjältar, fast utan slängkappa och trikåer. Och i det arbetet ingår det även att ta hand om en stor mängd djur. Djur som var vanligare förr i det svenska jordbruket, men som i dag ersatts av mer produktiva raser. På Fredriksdal har dock dessa lantrasdjur fått en ny hemvist och de har en viktig roll att spela för såväl rasbeståndet som att utveckla områdets betesmarker och blomstrande ängar.

Husdjuren är ett populärt inslag bland besökarna och ligger även Fredriksdals personal varmt om hjärtat. De är en del av den historiska familjen. För bara några veckor sedan föddes årets första kalvar av rasen rödkullako. Och i mitten av mars kom vårens första killing. När du kommer till Fredriksdal har du möjlighet att lära dig mer om de olika raserna. Vad äter till exempel en åsbohöna? Och vad skiljer ett linderödssvin från ett vanligt svin? Och bräker värmlandsfåren på värmländska eller låter de precis som vilka får som helst? Viktiga frågor som du kan få svar på när du hälsar på djuren på Fredriksdal.

Under våren och sommaren anordnas dessutom speciella arrangemang med djuren i fokus. Kosläppet är oerhört populärt och något som inte bara korna och kalvarna ser fram emot. För många helsingborgare är Fredriksdals traditionsenliga kosläpp lite av ett måste och brytpunkten mellan vinter och vår. Håll utkik på fredriksdal.se för att få veta när kosläppet sker i vår. Besökare kan även följa med museibonden och mata husdjuren varje söndag klockan 11:00 från april till september.

Vill du inte vara med på arrangemangen kan du självklart promenera omkring och njuta av djurens närvaro på egen hand. Men glöm inte bort att du inte får mata dem på egen hand. Många av djuren kräver specialfoder och kan bli sjuka om de får fel mat att äta. Bilder kan du å andra sidan ta hur många du vill. Passa på att ta en ståtlig bild tillsammans med Göingeflickornas favorit, göingebocken Kurt. Han bockar alltid, ett tack får du nog vänta länge på.

Nyfiken på att lära dig mer om de olika djuren innan du träffar dem? Surfa in på fredriksdal.se för att läsa mer om de olika lantraserna som bor på Fredriksdal museer och trädgårdar.

Vad: Djurens Fredriksdal
När: Året om
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Alltid fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 18 år. Ordinarie pris 80 kr under perioden 18 april-31 maj och 100 kr mellan 1 juni-31 augusti.

Lämna en kommentar