Halva entrépriset på sjöfartsmuseet i Helsingör

PS
Paul Svensson

Bara en kort båtfärd på knappt 20 minuter från Helsingborg väntar nya äventyr på dansk mark i M/S Museet för Sjöfart. Den här sommaren arrangerar de flertalet aktiviteter för hela familjen och fram till och med 9 augusti är det 50 procent rabatt på entrén. För dig som bor i Helsingborg och Skåne är det nu fritt fram att resa över sundet och gå i land i Danmark.

Ett besök på M/S Museet för Sjöfart är lika mycket delar äventyr som det är en lektion i sjöfartshistoria. Museet finns i Danmarks kanske vackraste byggnad, precis i hamnen i Helsingör (bara ett längre stenkast från Kronborg). Bakom den unika arkitekturen står Bjarne Ingels och museet, som är placerat under jorden, hör till ett av Danmarks mest komplicerade byggnadsverk. På plats i museet finns det till och med en permanent utställning om konstruktionen där besökaren kan lära sig mer om hur det gick till när sjöfartsmuseet gick från ritning till verklighet. Big Dock är namnet och det är en av elva utställningar i museet just nu.

Här finns sannerligen något för alla som har salt i blodet, oavsett om du är en pensionerad sjöman sedan flera år tillbaka eller en liten krabat med nyfikenhet i blicken. Här på botten är det toppen sjöng en gång en hummer och vi kan bara instämma. Med elva utställningar att njuta av är det nästintill omöjligt att inte hitta en favorit eller fem. De flesta är permanenta, förutom Frihetens verkstad – Klöverdal och livet med Nordkaparen. Passa på att njuta av Troels Kløvedals äventyrliga liv och möte med världens kulturer. Utställningen visas till och med 31 oktober 2020. Övriga utställningar handlar förstås om sjöfart och allt vad det innebär. Här får du lära dig mer om allt från livet på havet till den romantiserade bilden av sjömannen, navigation och vad dagens globaliseringen betyder för sjöfarten och oss som konsumenter.

Den här sommaren arrangeras ett flertal aktiviteter både för stora och små såväl inomhus som ute i den friska luften. För museets yngsta besökare finns det mängder av knasigt roliga saker att titta på och att göra. Vad sägs om att utmana vännerna på ett redigt race på en rumpkälke? Och om det låter för märkligt kanske möjligheten att designa sitt eget drömskepp, leka på museets egna drömskepp samt besöka ett äkta fyrskepp faller de små bättre i smaken (vi gissar dock på kälkarna lär bli de stora favoriterna). Museet lockar även med karaoke och trallande sjömansvisor, vilket förstås är en tveeggad trident beroende på vem som har mikrofonen i handen.

Fram till och med 9 augusti råder sommarsäsong på museet. I vanliga fall går entréavgiften loss på 120 danska kronor (166 svenska kronor) men just nu betalar besökare bara halva priset. För barn som ännu ej fyllt 18 år är det alltid fri entré. Hör du till de lyckliga som bor i Skåne är det numer fritt fram att lämna Sverige och gå i land i Danmark. Notera dock att det behövs ett personbevis med tillhörande fast adress. För om du fuskar och försöker smita in i Danmark blir det att gå på brädan direkt och vända om hem till Sverige igen. Tänk på den rådande pandemin, säkerhet går före allt annat. Och det gäller både till havs och på land.

Vad: M/S Museet för Sjöfart
När: 11.00-18.00 varje dag i juli och augusti
Var: Helsingör, Danmark
Pris: Halva priset på entrén fram till och med 9 augusti, ordinarie entré 120 danska kronor. Fri entré för barn upp till och med 18 år

Foto:
Siw Aldershvile Nielsen och Astrid Maria Rasmussen

Lämna en kommentar