Hammondgnuggare förr…

HW
Henrik Wilhelmsson

Fredag 7 april 19:00 kommer Monica Dominique med sin grupp DLB till Dunkers. Monica är känd från många sammanhang, Gals and Pals, Solar Plexus, HassåTages revyer, Gäster med gester, Stjärnorna på slottet osv. Men framför allt är hon en framstående pianist och hammondorganist. Fredagskvällens konsert har också fått underrubriken ”hammondorgelgodis med kvinnlig powertrio”.

Du har kulturkortsrabatt på denna konsert:195 kronor (ordinarie 220 kronor)

På tal om hammondorgel så har det funnits många lysande utövare genom åren. Från början användes orgeln i gospelkyrkorna, som ett billigare alternativ till en riktig kyrkoorgel. Men ganska snart togs instrumentet upp av jazzen, där den mest kände musikern är Jimmy Smith, som tog orgeln in i soul och funk. Snabbt hakade popmusiken på. Vad hade The Spencer Davis GroupEmerson, Lake & Palmer och Deep Purple varit utan hammondorgeln?

I Sverige har vi haft storheter som Bo Hansson, från Hansson & Karlsson, som senare gav oss orgelversionen av Sagan om Ringen. Vi har också Merit Hemmingsson, som satt hammondfärg på folkmusiken och i nutid har gruppen Trummor & Orgel tagit upp Hansson & Karlssons koncept. Den senare gruppen innehar den klassiskt ultimata utrustningen med en Hammond B3 och ett Lesliekabinett.

Den enda gång hammond går bort är väl kanske vid uppehåll i hockeymatcher