Han tar ton för livemusiken

HW
Henrik Wilhelmsson

Kulturkortsredaktionen har träffat RumEtts egen Kalle Moraeus, Jonas Gramsby. Han jobbar som värd på Dunkers och RumEtt och ansvarar för livemusiken. Med uppdraget, sin egen musikaliska kraft och privata nätverk har han fått fart på Helsingborgs just nu mest aktiva musikscen.  RumEtt, ungdomarnas vardagsrum, har förvandlats till Dunkers mest aktiva musikscen. Hur blev det så?

– Vi har tidigare haft en väldigt aktiv musikscen här i RumEtt och vi känner att det är något som vi har saknat. Därför gör vi en satsning för att återinföra livemusiken som ett naturligt inslag i RumEtt. Det finns så himla många bra band här i Helsingborg och runtomkring i Skåne som förtjänar en bra scen! Jag har ett stort kontaktnät och har själv spelat i många band och vet hur svårt det kan vara att nå ut till en ny publik, därför vill jag att RumEtt ska vara ett självklart ställe för band att spela på. 

Rumetts scen verkar vara populärt både hos besökarna och artisterna själva. Vad tror du det är som lockar?

– Livemusik är ju något av det bästa som finns så det är ju inte så konstigt kan jag tycka. Däremot märker vi av att vissa genrer funkar bättre än andra och att det hjälper att vi alltid försöker ha ett band med anknytning till Helsingborg som spelar. För mig är det inte publikunderlaget som ska styra vilka som spelar utan RumEtts scen ska ge utrymme till alla olika stilar och alla sorters band.

Satsningen på musik, kommer den fortsätta nu under året?- Vi har i nuläget fullbokat fram till slutet på maj. Därefter kommer vi att göra ett uppehåll med onsdagsscenen över sommaren men drar igång igen den 29/8. Höstens första spelning i RumEtt görs i samband med Helsingborgs Pianofestival och vi kommer att bjuda på pianobaserad musik i samband med en tillhörande utställning. Därefter fortsätter onsdagsscenen att rulla på med livemusik varje onsdag klockan sex.

– Några speciella akter som du skulle vilja passa på att lyfta?

Vi har haft så många fantastiska akter som har spelat hos oss det senaste året så det är oerhört svårt att välja ut några få. Skulle jag tipsa om några få akter skulle det vara gitarrvirtuosen Salomon Jakobsson, rockbandet The True och funkbandet Soular One. Men jag skulle nog säga att alla band som har spelat är värda att lyssna på!

Helsingborg och Skåne i sin helhet är ju fylld med fantastiska band, kända och helt okända. Hur gör ni urvalet av artister och hur gör artisterna för att få spela på er fina scen?  

– Jag skulle nog säga att ungefär hälften av banden är band som jag har sett eller spelat med på olika scener tidigare. Resten är folk som hör av sig eller som jag hittar på olika sidor på nätet. Jag sitter just nu med planeringen inför hösten och är såklart alltid på jakt efter nya band. Vill man spela hos oss går det bra att skicka ett mail till jonas.gramsby@helsingborg.se så ser jag om vi har plats. 

Vi tackar Jonas för stunden och tonar ner med en hänvisning till RumEtts hemsida

Ps. glöm inte, RumEtt:s arrangemang är alltid gratis.