Här var det klippt!

HV
Henrik Vilhelmsson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Nu har fåren på Fredriksdal kommit hem igen efter en lång härlig sommar i Bruces skog där fåren varit på sommarbete och haft det bra. Under den här veckan (v 45) klipps fåren på Fredriksdal inför vintern. Välkommen och kolla in det traditionella hantverket.

Mari Lindh, som är lite av en alltiallo på Fredriksdal, är den som ansvarar för klippningen av fåren. Totalt är det åtta får som klipps. Värmlandsfåren som är en gammal lantras kan egentligen gå ute hela året, men på Fredriksdal flyttar fåren in när det börjar bli kallt, och innan det är dags för stallet är det dags för klippning.

Mari klipper fåren två gånger om året, på vår och höst. Alla fåren på Fredriksdal klipps förhand med sax enligt gammal tradition. Mari lärde sig hantverket på Gotland, där hon kommer ifrån. Det tar cirka en timme för Mari att klippa ett får. Många får gillar inte att bli klippta med maskin eftersom de tycker att ljudet och vibrationerna är obehagliga, men Fredriksdalsfåren kan vara lugna eftersom Mari bara använder sax och klipper med säker hand.

Ullen man får av fåren används till pedagogisk verksamhet på Fredriksdal. Skolklasser kommer på besök och får lära sig om gamla traditioner och hantverk. Mari visar hur man spinner tråd, tovar och kardar. Även om fåren är av samma ras allihop, så har de väldigt olika ull. Några av fåren har fin ull som man kan använda till babykläder. De andra fåren har en grövre ull som Mari och kollegorna använder när de stickar raggsockor.

Imorgon, fredag klockan 13, klipper Mari de sista fåren. Välkommen till Fredriksdal och kolla in när våra ulliga vänner blir vintertrimmade.

Inför Mikaeli marknad berättade vi mer om Mari. Läs här.

 

Foto: Sven-Olof Larsén