Heliga naturkrafter på Sofiero

PS
Paul Svensson
Detta innehåll är äldre än 180 dagar.

Få är platserna i Skåne där du kan uppleva en riktig totempåle. På Sofiero i Helsingborg hittar du en tjusig totempåle som skapats av hövdingen och konstnären James ”Jim” Hart. Den är väl värt ett besök året om, men än mer nu när parken ramar in det vackra konstverket i grönska.

Historien om totempålen på Sofiero sträcker sig hela vägen tillbaka till 1990. Det var då Jim Hart och hans medhjälpare Paul White skapade konstverket. På den tiden arrangerade Sofiero olika skulptursymposier och det var under ett av dessa som totempålen färdigställdes och restes. Sannerligen en stor ära för såväl Sofiero som oss helsingborgare.

Namnet på konstverket är Killer Whale, vilket betyder späckhuggare på svenska. Ett minst sagt passande namn med tanke på att den står på en plats där den blickar ut över det böljande blå havet. Nu kanske du tänker att man valde platsen bara för att den var vacker, men då är det dags att tänka om. Det finns större krafter i omlopp än så. Men det återkommer vi till, först ska vi titta närmare på underlaget som användes.

Jim Hart arbetar med cederträ när han skapar sina konstverk. Och totempålen på Sofiero är inget undantag. Det är dock inte vilket cederträ som helst. Faktum är att det 400 år gamla cederträdet fraktades hit från den ö där Jim Hart och Paul White härstammar från. Det betyder med andra ord att det är samma typ av träslag som deras förfäders totempålar är gjorda av. Både Jim Hart och Paul White härstammar från Haidabefolkningen i norra Kanada och precis som dem använde de bara yxa och kniv för att skapa det här konstverket. Lägg gärna märke till de fina detaljerna i totempålen Killer Whale när du besöker Sofiero.

Hur var det nu med platsen? Jo, den spelar förstås en viktig roll. När du står vid totempålen kommer du att upptäcka att den blickar ut över Öresund. Totempålen är inte bara ett fantastiskt konstverk, den fungerar också som en protektor för hela området. Med sin mystiska naturkraft skyddar den platsen från onda andar. Placeringen nära vattnet har även en annan viktig betydelse som sträcker sig långt, långt tillbaka i tiden. Haidaindianerna brukade nämligen sätta upp totempålar på sina stränder för att hälsa sjöfarare välkomna till sitt land. Och det är precis den känslan som Jim Hart och Sofiero vill att du som besökare ska känna när du står där och tittar på konstverket.

Jim Hart har skapat totempålar i mer än 30 år och är en erkänd meriterad konstnär vars verk kan ses över hela världen. Han hämtar inspiration från sina förfäders arv och naturen är alltid en viktig beståndsdel av skapandet. Med sin konst vill han förmedla medvetenhet och få oss att tänka på det som varit men samtidigt ge oss en inblick i vad som händer i världen i dag. Något som känns extra aktuellt i tider som dessa.

Vad: Killer Whale på Sofiero
När: Alltid
Var: Sofiero
Pris: Fri entré med Kulturkortet och för barn och unga till och med 17 år, ordinarie entré 135 kronor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev