Helsingborg Art Week – med hela staden som konstgalleri

HW
Henrik Wilhelmsson

Vad skulle hända om Helsingborgs stad förvandlades till ett konstgalleri? Det kan du själv ta reda på under Helsingborg Art Week mellan 30 september till 8 oktober. För då förvandlas staden vid havet till ett stort galleri där konsten bokstavligt talat står i centrum.

Från norr till söder via centrum och tillbaka igen. Konsten breder ut sig och tar plats i Helsingborg. Syftet är att lyfta ut konsten från det traditionella finrummet och göra den mer synlig i vardagen (och under helgen) för såväl stadens invånare som besökare i Helsingborg.

Helsingborg Art Week kickar inte igång förrän 30 september. Men redan nu finns det en chans att du har upptäckt en del av utställningen och spridit dess budskap till dina vänner via sociala medier. Stanna gärna upp och kolla igenom ditt flöde och antalet likes. Hittade du några utsmyckade bropelare från Gåsebäck i din telefon? Eller kanske en schysst fasadmålning i city med en rosa flamingo i storleken enorm? Grattis, du har redan nu varit på plats i det väldiga galleriet!

Helsingborg Art Week har något för alla. Taket är himlen och golvet är gatan. Upplevelser kombineras med faktiska möten på Dunkers kulturhus, som till exempel ”Samtal på Dunkers med Jesper Waldersten”, illustratör och konstnär. Tisdagen den 3 oktober samtalar han med Linda Fagerström, konstkritiker. Entré endast 50 kronor. Den klassiska bilden av konst varvas med bland annat uppkäftig graffiti, futuristiska ljusinstallationer av den argentinske street art-konstnären Spidertag och en Instagram-promenad där besökarna tillsammans förevigar Helsingborg Art Week med sina mobiltelefoner. På två speciella datum kommer det även att anordnas guidade rundvandringar med Fredrik Öjbro från Dunkers kulturhus. Missa inte chansen att få reda på mer om de stora fasadmålningarna och elskåpskonsten från första upplagan av #artstreethbg som anordnades i somras.

För stadens yngre invånare blir det workshops på temat konst och kreativitet på stadsbiblioteket. Ta med barnen och låt dem prova på stencilkonst, också mer känt som ”pop art”, graffitikonst, illustrationer och akvarell. Biblioteket avslutar konstveckan söndagen 8 oktober med ”Familjekonst”: en öppen workshop där hela familjen kan skapa något tillsammans. Föranmälan till stadsbibliotekets workshops krävs. Vi bjussar förstås på länken längre ner i artikeln – inga konstigheter alls!

Bakom initiativet Helsingborg Art Week står Kulturhotellet, som verkar för utvecklingen av den kulturella och kreativa sektorn i nordvästra Skåne med omnejd. Huvudkontoret, med postadress på Södergatan 15, kommer att fungera som en central kommunikationspunkt för evenemanget samt husera en samlingsutställning med fokus på skulpturer, ljud och bildkonst. Här kan besökare dessutom få mer information om de olika utställningarna och planera sin egen rutt genom det öppna galleriet i staden. Dörrarna står öppna dagligen mellan 12.00-18.00.

Läs gärna mer om Helsingborg Art Week på www.helsingborgartweek.se – här kan du också föranmäla dig till stadsbibliotekets workshops samt till rundvandringen med Fredrik Öjbro. En stad utan konst är bara en konstig stad.

Vad: Helsingborg Art WeekNär: 30 september – 8 oktoberVar: Helsingborgs stadÖvrigt: Vissa utställningar och stadsbibliotekets workshops har endast öppet på specifika tider