Helsingborg Guitar Festival 2023

TE
Tommy Esbjörnsson

Helsingborg Guitar Festival är den lilla festivalen med de stora ambitionerna. Det hela sker i form av lunchkonserter, masterclasses, clinics, workshops och kvällskonserter.
I år möter vi Anabel Montesinos, Jojje Wadenius i jazztrion GEJOMA, Jonathan Kreisberg Quartet, Sofia Karlsson, Johan Söllscher, Loke Risberg Trio, Rebell Gitarrkvartett och Afra Rubino.

Under festivalen kommer det också att finnas utställare och gitarrbyggare på plats. Gitarrbyggarna som deltar är Magnus Pfern, George Miller, Stefan Nitschke, Heikki Rousu och Johannes Kitselis. Gitarrförsäljaren Carsten Gröndahl från Classical Guitar Copenhagen kommer även att vara på plats.

Inför festivalen säger Susanne Rydén, vd för Musik i Syd och Gunilla Lewerentz, verksamhetschef på Dunkers kulturhus, med en röst:

– Äntligen är det åter dags för gitarrfestival!
Få instrument är så folkligt förankrade som gitarren. Den ger stor glädje redan genom nybörjarens enkla ackord, men har även sin självklara plats på de största scenerna, som solo- och ensembleinstrument i alla sorters musik.
Årets festival visar verkligen på den musikaliska bredd och spets där gitarren har sin hemvist.

Program

16 mars
19.00 Konsert: Jojje Wadenius – GEJOMA

17 mars
12.00 Konsert: Loke Risberg Trio
16.30 Workshop: Jonathan Kreisberg
19.00 Konsert: Jonathan Kreisberg Quartet

18 mars
10.00 Flamenco clinic med Afra Rubino
13.00 Konsert: Rebell Gitarrkvartett
14.15 Flamenco clinic med Afra Rubino
19.00 Konsert: Anabel Montesinos

19 mars
10.30 Masterclass: Anabel Montesinos
13.00 Konsert: Johan Söllscher
18.00 Konsert: Sofia Karlsson

Jojje Wadenius kräver knappt någon presentation. Han har spelat med Aretha Franklin, Roberta Flack, Simon & Garfunkel, Cornelis Vreeswijk, Luther Vandross, Kent, Steely Dan och inte minst med Blood, Sweat & Tears.
Tillsammans med Mattias Svensson på bas och Jocke Ekberg på trummor bildar han jazztrion GEJOMA. Det betyder att det blir melodiskt, rytmiskt och supertajt.

Loke Risberg är en gitarrist som vågar gå sin egen väg, med teknik och känsla. Han har bland annat vunnit det prestigefyllda Jimi Hendrix-priset och Sveriges Radio P2:s Jazzkatten i kategorin ”Årets nykomling”. Förutom Loke hör vi Palle Sollinger på bas och Jon Fält på trummor.

Jonathan Kreisberg räknas som en av jazzens främsta gitarrister idag. Han spelar med egna grupper men har också turnerat med  jazzorganisten Dr. Lonnie Smith. Den här kvällen har hans kvartett sättningen gitarr, piano, bas och trummor.

Afra Rubinos musik har allt: klassisk flamenco, latinamerikanska rytmer, vistradition och nyskapande kompositioner. 2017 var hon en av fem kvinnliga gitarrister som porträtterades i den spanska tidningen El País under rubriken ”Ellas dan el toque”. Mycket fritt översatt skulle det kunna betyda Kvinnorna som tacklar flamencons machovärld.
Afras öppna clinic innehåller ytterligare tre flamencolärare på bildlänk, elever och publik.

Rebell Gitarrkvartett spelar nyskriven, minimalistisk konstmusik med en lätt twist. Musiken kan vara abstrakt, kontemplativ men också melodisk och energisk.

Anabel Montesinos konsert är dedikerad till den latinamerikanska musik som återfinns på hennes senaste soloalbum ”Alma Llanera”. Vi hör de sydamerikanska ländernas rytmer och influenser i verk av klassiska kompositörer.

Johan Söllscher har musiker- och lärarexamen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Musikhögskolan i Malmö. Han verkar som musiker med allt ifrån solokonserter på klassisk gitarr, till barock och renässansmusik på luta, vidare till rock- pop- och jazzgigs på elgitarr.

Sofia Karlssons Guitar Stories är gitarrer i överflöd, dubbelsträngat och enkelsträngat.
Det är Mattias Perez, Daniel Ek och Sofia Karlssons som berättar gitarrhistorier bland annat med hjälp av Dan Andersson.

Mycket mer finns att läsa på Dunkers kulturhus webbplats.

Vad: Helsingborg Guitar Festival 2023
Var: Dunkers kulturhus
När: 16-19 mars 2023