Helsingborgs charmigaste stadskvarter finns på Fredriksdal

PS
Paul Svensson

Moderna hus och byggnader i city i alla ära, men när det kommer till charm och mysfaktor slår de aldrig känslan från hur det såg ut förr. På Fredriksdal museer och trädgårdar finns det ett helt stadskvarter med byggnader, butiker och gammaldags charm. Här kan du flanera omkring och njuta av den originella arkitekturen, handla karameller i strut och uppleva centrala Helsingborg från en svunnen tid.

Stadskvarteret på Fredriksdal består av hus från gamla Helsingborg. Här hittar du korsvirkesgårdar, smala gator och gränder där tiden står still, verkstäder och affärer med ett sortiment som för tankarna bakåt i tiden. Det är här du finner den lokala historien och fantastiska berättelser. Berättelser som den om Martha P-Son Henning, en av Sveriges första kvinnliga läkare som var verksam i Helsingborg från 1931 och fram till slutet av 1960-talet. På den tiden låg hennes mottagning på Norra storgatan i Helsingborg, men nu hittar du den i stadskvarteret på Fredriksdal. Och när vi ändå är inne på temat läkare och medicin finns här också Apoteket Kärnan med inredning från 1880-talet. Inredningen donerades till museet 1959 när det riktiga apoteket moderniserade. Här kan du bland annat titta på vilken typ av utrustning som apotekspersonalen använde när de tillverkade mediciner på plats.

För att verkligen få känna av hur det var att leva i Helsingborg långt innan det fanns mobiler och digitala paddor är ett besök på Hedströms diversehandel ett måste. Här tar du bokstavligt talat steget in i historien när du sätter foten över tröskeln på det fina trägolvet. Handla söta karameller i strut, köp en lemonad, hitta en gammal poster och botanisera bland en uppsjö fina Fredriksdalsprodukter. Hedströms butiksinredning fanns ursprungligen på Norra storgatan i centrala Helsingborg i butiken Hedströmska handelsgården. En butik som var i drift från 1858 till 1963. Numera lever den vidare i stadskvarteret på Fredriksdal museer och trädgårdar. I anslutning till Hedströms hittar du också Kaffestunden. Slå dig ner med en kopp kaffe och njut av den lilla utställningen om den svenska kaffe- och fikahistorien.


Lite längre ner på gatan hittar du Ericas modehus. Damklädesaffären låg tidigare på Kullagatan i Helsingborg, så centralt det bara går. Titta in i utställningen, som är inredd som en butik där kläderna från 1950-, 60- och 70-talet hänger på galgarna. Det intressanta är att många av plaggen dessutom kommer från just Erica Modehus. Utställningen expanderar hela tiden med nya berättelser, minnen och kläder med koppling till butiken.

Längs de charmiga gatorna finns det fler dörrar som är öppna och bjuder in till en blixtsnabb tidsresa. Kolla in i Thor Winetts rak- och frisörsalong. Inredningen flyttade upp till Fredriksdal i början av 1970-talet och salongen är ett populärt besöksmål. Här kan du bland annat lära dig mer om hur man arbetade på 1920- och 1930-talen i Sverige. Visste du att det var under den här tiden som kvinnor började klippa sig på salongerna i staden?

En av landets mest kända handsktillverkare finns också på Fredriksdal. Eller rättare sagt, en av Sveriges mest kända i början av 1900-talet. Kika in i Ernst Anderssons handskfabrik. På plats i lokalen finns samma arbetsbänkar, maskiner och utrustning som användes när företaget startade. I närheten hittar du också Lindbergs gördelmakeri, som var det sista i sitt slag i Helsingborg. Företaget var aktivt från 1847 till 1967 och när de stängde skänkes hela verkstaden med utrustning och verktyg till Fredriksdal museer och trädgårdar.

I stadskvarteret hittar du också prästgården, den gamla Olympiagrillen, Nordens främsta tryckerimuseum och Kulturmagasinet. Helsingborgs charmigaste stadskvarter är helt klart värt ett par besök den här sommaren.

Vad: Fredriksdals stadskvarter
När: När du känner för det
Var: Fredriksdal museer och trädgårdar
Pris: Ingår i ordinarie entréavgift, fri entré med kulturkortet och för unga till och med 18 år

Lämna en kommentar