Helsingborgs konserthus tar ton online

PS
Paul Svensson
Holst

Mozart var där, likaså Brahms och Strauss. Eller, deras musik spelades i alla fall på Helsingborgs konserthus under 2020. Det var ett år som inte gjorde det möjligt med fullsatta konsertsalonger på grund av covid-19-restriktioner. Däremot blev det ändå en hel del klassisk musik via livesända spelningar på nätet. På konserthusets webbplats hittar du i dag ett stort utbud av förra årets konserter och de är gratis att njuta av.

Tänk vilka möjligheter dagens teknik för med sig. Kanske var det exakt så de smarta musikälskarna på Helsingborgs konserthus tänkte när de förra året bestämde sig för att genomföra livesända spelningar online. Kan inte besökarna komma till musiken, då får musiken blir besökaren som kommer till folket. En otroligt smart idé som lös upp mörka 2020 och som än i dag gör det möjligt att lyssna på klassisk musik från konserthuset oavsett restriktioner.

På Helsingborgs konserthus webbplats finner du inte mindre än 27 olika spelningar från förra året. Mest handlar det förstås om klassisk musik från mästarna som Beethoven och Mozart men också opera, ett helt yogapass med Wivi-Anne Nyberg till klassisk musik och Tomas Di Levas tolkning av David Bowie under Hx-festivalen. Och detta är ändå bara toppen på det digitala musikisberg som guppar omkring online.

Vad sägs om 60 minuter allegorisk knyt-blues-opera från 19 mars? Kritikerna var lyriska och kallade spelningen Makten och härligheten för ett litet mästerverk med en underton av autentisk tragik. Och de var också eniga att livestreamad opera fungerade alldeles utmärkt. Det betyder förstås att det fungerar minst lika bra i efterhand. Allt du behöver göra är att trycka på play för att skämma bort dig själv med musik från Helsingborgs symfoniorkester och storstjärnor från hela världen.

Säsongen 2020 innehåller klassiskt örongodis men också en touch av samtiden med kickoff-konserter för den yngre publiken, after work med Beethoven fjärde symfoni under dirigent David Niemanns vilt flygande taktpinne, skotsk pianomusik med Ronald Brautigam och Bob hund livs levande (fast digitalt). Och missa inte cellisten Jakob Koranyis (26 november) när han framför Bachs första och sjätte solocellosvit. Det är musik för alla sinnen och känslor.

Samtliga av konserthusets livesända konserter från 2020 är gratis att titta på och speltid varierar från 45 till 60 minuter.

Vad: Musik från Helsingborgs konserthus online
När: Alltid
Var: Helsingborgs konserthus webbplats
Pris: Gratis

Lämna en kommentar