Helsingborgs kulturstipendium 2018

TE
Tommy Esbjörnsson

Helsingborgs kulturstipendium 2018 tilldelas två personer, musikalartisten Natasja Jean-Charles samt konstnären och musikern Gustaf Holtenäs. De båda stipendiaterna tilldelas 30.000 kr vardera

Kulturnämndens motiveringar lyder:

Musikalartisten Natasja Jean-Charles tilldelas Helsingborgs kulturstipendium 2018 för sin scenkonst. Natajsa är en talang för framtidens musikalscener. Hon är stark på alla de tre ben som krävs för att bli en allround musikalartist; vokal teknik, skådespeleri och dans.  I höst spelar Natasja rollen som Rosalia i West side story på Malmö opera. Hon har tidigare setts på Malmö Opera /Operaverkstan i Min älskade Pierrot och i rollen som Doniazade i Tusen och en natt. På Helsingborgs stadsteater medverkade hon i ensemblen i Nils Holgerssons underbara resa.

Natasja Jean-Charles är född 1995 och är uppvuxen i Helsingborg. Efter gymnasiestudier vid Lunds dans- och musikalgymnasium gick hon ett år på Musikteaterskolan i Bjärnum med inriktning show och musikal och sedan två år på Balettakademiens musikallinje i Göteborg.
Natasja går nu andra året på musikalprogrammet på Högskolan för scen och musik i Göteborg.
Vi ser fram emot att följa Natasja Jean-Charles på musikalscenerna runt om i Sverige och utomlands.

Konstnären och musikern Gustaf Holtenäs tilldelas Helsingborgs kulturstipendium 2018 för sitt experimentella gränsöverskridande arbete inom konst, film och musik.
Som konstnär rör sig Gustaf mellan bild, video, animation och komposition och han blandar gärna dessa uttryck.

Gustaf är född i Helsingborg 1991 och uppvuxen i staden. Hans popband Act Strange vann musiktävlingen Popkorn 2008. Därefter studerade Gustaf  klassisk komposition och skrev stycken  i gränslandet mellan konstmusik och pop. Parallellt med musiken har han alltid tecknat och målat. Under en paus från studierna i Teknisk fysik vid LTH började Gustaf animera tecknade världar till musik. Det är ett uttryck som känns genuint för Gustaf med tanke på hans bakgrund i både musik och tecknad bild.

Gustaf går nu sitt andra år på kandidatprogrammet vid Konstfack i Stockholm. Samarbetet med musikern Jenny Wilson resulterade i den uppmärksammade videon RAPIN 2018 som öppnade dörrar till fler videoprojekt och inbjudningar till filmfestivaler över hela världen.
Det är med stor nyfikenhet och spänning vi ser fram emot att följa Gustafs konstnärskap vidare.

De två stipendierna delas ut av kulturnämndens ordförande Kristian Anderson och vice ordförande Björn Tuvfesson Alm.
Utdelning sker under KulturWKND fredag 16/11 18:00 i Markelius på Helsingborgs konserthus.

Helsingborgs kulturnämnd delar ut kulturstipendium för insatser inom kulturområdet. Stipendiet är en stöttning och uppmuntran till fortsatt konstnärligt skapande för unga. Kulturstipendiet delas ut till personer som är födda eller bosatta i Helsingborg eller vars verksamhet har anknytning till staden. Prissumman beslutas av kulturnämnden och kan fördelas genom ett eller flera stipendier.

Lämna en kommentar