Helsingborgs lokalhistoria i nutid

PS
Paul Svensson

Under tre tillfällen i höst fortsätter serien med lokalhistoriska föredrag på Dunkers kulturhus. Föredragen är ett samarbete mellan Dunkers, Helsingborgs museiförening och Studiefrämjandet. Med Kulturkortet får du 50 % rabatt på föredragsbiljetterna.

I september, oktober och november har du möjlighet att lära dig mer om skånska städers frikoppling från kyrka och religion, det lokala perspektivet på miljöförändringar under industrialismen samt om Sveriges inblandning i de svensk-tyska ubåtsnäten i Öresund.

Till försvar mot samhällets värdegrund
5 september, 18:30-20:00
Yvonne Maria Werner, professor vid Lunds universitet, berättar mer om hur det gick till när stat och politik frikopplades från kyrka och religion. Under föredraget pratar hon bland annat om skånska exempel från hädelsedebatter och händelseprocessor i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Från ved till kol
3 oktober, 18:30-20:00
Om du någonsin har funderat över vad som hände med miljön när vi gick från att elda ved till att elda kol är det här föredraget för dig. Den nya tiden krävde mer energi än tidigare men hur påverkades det rådande samhället? Och har det haft någon inverkan på dagens miljö? Dessa frågor har Per Eliasson, professor från Malmös universitet, forskat kring. Resultaten berättar han mer om i föredraget Från ved till kol.

Sviktande neutralitet – Öresundsspärren
7 november, 18:30-20:00
Visste du att Sverige samarbetade med Tyskland under andra världskriget? Mellan åren 1940-1945 var vi delaktiga genom att lägga ut nät i de svenska delarna av Öresund. Näten stoppade de allierade ubåtarna från att ta sig fram. Sverige förnekade i många år involveringen men 61 år efter kriget hittade Sten Nilsson en film som bekräftar det svensk-tyska samarbetet. För arbetet med projektet har han belönats av Kungliga Krigsvetenskapsakademin.

Hur mycket kostar Helsingborgs historia? Stadens historia i sig är förstås ovärderlig, men de här historiska tidshoppen kostar dig endast 40 kr per föredrag med Kulturkortet (ordinarie pris 80 kr). Varje föredrag tar runt en och en halv timme.

Vad: Lokalhistoriska föredrag
När: 5 september, 3 oktober, 7 november
Var: Dunkers kulturhus
Pris: 40 kr med Kulturkortet, 80 kr ordinarie entré

Lämna en kommentar