Helsingborgs museum bjuder in till Arkivens dag

PS
Paul Svensson

Tillsammans med Skånes Näringslivsarkiv, Folkrörelsearkivet i Helsingborg och stadsarkivet anordnar Helsingborgs museum Arkivens dag på Kulturmagasinet lördag 11 november. Det är fri entré och besökarekan ta del av utställningar, gå på guidade turer i magasinen, lyssna på föredrag och titta på film. Arkivens dag 2023 har färg och form som tema.

Arkivens dag pågår mellan klockan 11.00–15.00 och museet har flera visningar där besökare får se vad som finns i de underjordiska valven. Den här dagen träffar man även residenstagaren och konstnären Kristina Müntzing, som berättar och visar mer om sitt konstnärskap. Det finns även möjlighet att prova på att fläta med pappersmaterial i Kristinas regi. Jenni Lindbom, konservator och samlingsförvaltare på Helsingborgs museum, säger det här om innehållet:

Färg och form
I år är det färg och form som gäller och man kommer att visa allt från fantasifulla dansbandsvykort, teateraffischer och Allers mönstertidningar till reklamfilm från Findus. I magasinsvisningarna fokuseras det på möblers färg och form(givning) och dräkthistoria med fokus på klänningar.

Hämta ut fribiljetter innan visningarna
Det är fri entré till de guidade turerna men biljetter måste hämtas ut till varje enskild visning. Fribiljetter hämtas ut i receptionen på Kulturmagasinet under arrangemangsdagen från klockan 10.00.
Vid två tillfällen blir det också guidade vandringar i Fredriksdals stadskvarter. Visningarna har begränsat antal platser, först till kvarn gäller.

Visningar i möbelmagasinet: 11.30, 12.15, 13.00 och 14.30
Visningar i textilmagasinet: 11.15, 12.00, 13.30 och 14.15
Stadskvarteret: 11.30 och 14.15

Arkivens dag arrangeras tillsammans med Skånes Näringslivsarkiv, Folkrörelsearkivet i Helsingborg och Helsingborgs stadsarkiv.

Vad: Arkivens dag 2023
När: 11 november 11.00–15.00
Var: Kulturmagasinet, Fredriksdal museer och trädgårdar
Entré: fri entré